avatar

Тоалетната като положителен символ

След представянето на България като „турска тоалетна”, на 13.01.2009 г., с творба на Елена Джелебова, като част от исталацията на Давид Черни, възникна полемика, доколко удачно е такова изобразяване. Мненията се деляха на такива, в подкрепа на инсталацията, защото с право ни показвала в лоша светлина и такива, против инсталацията, защото несправедливо създавала негативни асоциации със страната ни. Едните изтъкват, че е крайно време светът да разбере що за л*на живеят/управляват/корумпират/биват корумпирани тук, а другите застъпват позицията, че достойнствата ни надхвърлят недостатъците и следователно, символът е неадекватен. И двата „лагера” обаче приемат за даденост, че тоалетната е отрицателен символ. А тя е положителен.

Защо тоалетна
Първото нещо, което се конструира в началото на всеки строеж е тоалетната (ще използвам този евфемизъм, като обобщаващ). Жилищата могат да бъдат без отделна спалня или кухня, но не и без тоалетна. Когато ви подгони нуждата как разглеждате тоалетната – като нещо положително или като нещо отрицателно? Ако светът е апартамент, то България винаги ще е вътре. Това не е най-голямата стая, България е малка страна. Тук не е кабинетът, ако се съди по бюджета за наука. Не е и кухнята. Има къде-къде по-известни кухни от нашата, която си е по-скоро регионална или поне има много влияния. Дори абстрактната кухня с конспирациите не е. Не е хол. Чисто мащабно. Да не говорим за забавленията в него. Може да е стаята за гости. Твърди се, че сме гостоприемни. Но кой от вас има отделна стая само за гости? Може да е терасата – с хубав изглед: планини, реки, езера, плажове, море. Особено подходящо е да сме терасата сега, при спрените доставки на руски газ, зъзнещи. Но, ще дойде лято, тази асоциация ще изчезне и ще остане само усещането, че сме аутсайдери. Тоалетната си е добре.

Защо турска
Типът тоалетна, изобразен на инсталацията, беше определен като „турска”. Ефектна връзка с коалиционен партньор в сегашни времена или историческа препратка. Действително, турското влияние е доста продължително в нашата история. Иначе се говори и за ориенталско клекало. Разпространено е не само в ориента. Прокрадва се убеждението, че е по-изостанал тип тоалетна. Даже, да се говори, че е тоалетна, за него е комплимент. Та как можеш да си пооправиш тоалета там? Клекалата са в нужници. В нужник се влиза, като преди това поемеш дълбоко въздух отвън, влизаш, свършваш, надявайки се да ти стигне въздухът и изхвърчаваш отново вън. Но това е остаряло схващане. Типът тоалетна, който се използва, вече не е белег на култура. Доказателство е, че клекалата са в производство, имат водна преграда на миризмата и се ползват, като се отчитат много предимства, едно от които е, че не можеш да лепнеш заразна болест от седалката на тоалетната чиния, тъй като такава няма. (Още по темата: „Седем предимства на клекналата поза”: http://squat.beinsa.info/). С медицинските доводи в полза на клекалото срещу "седящия тип" тоалетна се оборва нюансът на изостаналост и се засилва усещането за древност (положително).

Тоалетната е чиста
Българинът е чист. И това става ясно, като се сравни с други, по-млади нации. Облича се спретнато, оправя си "тоалета". Това е показано и на инсталацията. На някой направи ли му впечатление, колко чиста е тази тоалетна. Да, погледнете снимката! Аз не виждам и петънце. Коментарите по блоговете споменаваха миризма, фекалии. Къде ги видяхте? Толкова чиста тоалетна няма и в магазина.

Стъпките на космонавта
България има двама космонавти и това е представено от стъпките в творбата. Забележете тяхната форма (http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147904). Това не е ергономичната форма на човешкия крак. Това е стъпка от космонавтски костюм (срв. http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://history.nasa.gov/ap11ann/FirstLunarLanding/icover1.jpg&imgrefurl=http://frenchbenefits.blogspot.com/2006/07/moon-dust-gets-in-your-eyes.html&usg=__Z6PoUXMJbB0IuEK4LJUgn5bNAEA=&h=343&w=500&sz=88&hl=bg&start=15&um=1&tbnid=DtLRU-EVCCo3vM:&tbnh=89&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dman%2Bon%2Bthe%2Bmoon%2Bstep%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN). А космонавтите са положителен образ – космически достижения.

Като обобщение, може за се каже, че изборът на символ на България в обсъжданата инсталация действително е неподходящ, защото се отклонява от общата идея на инсталацията – да представи по ироничен, провокативен начин страните членки на ЕС – и докато идеята на скандалния Черни е постигната с отрицателните символи в останалата част от инсталацията (Франция: надпис "Стачка", Германия: шосета, наподобяващи свастика, Румъния: Дракула), то символът на България не се вписва в общия й дух, тъй като е положителен. Тоалетната е място за облекчение, тя е необходимост, представена е чиста (т.е. в България дори нещо, което очакваш да е мръсно не е). България е положително изключение.