avatar

Твойта майка и Линукс :)

Sam Vimes да взема да извикам майка ти, че да ми подкара Линукса ли? :)

Ако още някой я каже тая дума юзер friendly съм готов да го перна зад врата :)

Един такъв юзер friendly ще ви дам, че ви е бедна фантазията. На мен ми е много чудно как не ви е срам да наричате това животно Линукс юзер friendly?

Много ми е чудна как преди 6 години, когато се сдобих с първия си компютър и на него вървеше win98 успях да се науча да работя с него за отрицателно време, а този мой „много добър” приятел на име СУЗЕ не мога да го науча?

Графичен интерфейс – абе да ти пик...ам на интерфейса – за какво ми е като през 90% от времето си иска конзолата момчето?

Ето едно просто примерче от моя живот.

Работя си на Уиндоус. Правят късо съединение в къщи и тока спира. Пускаме го. Казвам да се стартира Уиндоус. Той запротестира нещо – искал да провери партиция Д за консистентност. Добре бе пич! Проверявай! Тък, тък, тък и след синият екран приятно светна логото на Майкрософт, което нежно ме приканваше да си влезна в профила. Ех, Били! Знаеш си работата приятел!

Какво става обаче с Линукс? Същият този ден имаме гости. И аз решавам да запозная хората с това животно Линукс! Току виж им харесал, ще пожелаят и те да го имат и ще се отърват от „лошите” Майкрософт. ДА, да ще пожелаят! Някоя друга година!

Рестарт на компютъра – буут мениджъра ме пита – Windows или Linux – викам си наъкъла – трябва да ми четеш мислите бе! Линукс! Добре стартирва се! „Натиснете Esc за повече информация. Натискам! Това зарежда, онова зарежда, так – грешка. Так грешка, так –грешка, так – грешка. Е ти ме уби ве пич! При тебе май грешките се появяват когато не работиш. Грешка, Грешка, Грешка, Грешка и най-накрая ми пусна конзолата. Е, па много благодаря за любезността – сега ако ми беше и описал какво да правя с нея, щях да съм ти много благодарен!

Айде ИИто ми започва да се чуди какво да прави. Викам си – нямаш избор батка. Пускай Уиндоуса и отивай да питаш във форума. Правя го. Почвам да получавам отговори. Прилежно си записвам на листче какво да пиша в конзолата.

Първо проверяваш дали диска с Линукс не е маунтнат. За целта:

Mount

Опа маунтнат е. Тогава го разкачи:

Umount hda9

Няма реакция. Ами да се надяваме, че си разбрал какво ти казвам!

Айде сега:

Fsck hda9

Пита ми дали искам да продължа? Продължавай! Защо не ме слуша внимателно? Няма да повтарям повече! ДА не съм ти Рене от ресторанта?

Опа, опа – някакви неща мърдат по екрана.

Filesystem seems mounted read-only. Skipping replug
......
......
no corruption found

 

Е, като няма corruption, защо не се стартирваш бе? Нали все гледаме да няма корупция, че всичко да върви както трябва, а пък ти не щеш! Какво пет лева да ти дам? Какво? Пет няма да стигнат ли?

Брех, гледай ги ти тези компютри на интересни ме се правят. Я, почвай да работиш – му крещя аз, че да не ми станеш като онова филмче, в което един 150кг американец хваща клавиатурата и я запраща по компютъра, който падаше на земята и след това беше ритан до скъсване! Казвам ти ще пострадаш! Ще взема да ти направя някой вътреше кръвоизлив, няма да може и в болницата да те спасят? Какво пак не искаш да работиш? Така ли бе мам...

Тук вече се овладях. Спокойно, спокойно, du calme, take it easy, bleib ruhig! Айде рестартирай отново. Сега вземи, ЦД1 – айде пускай наново инсталацията – аааа, гледай ти какъв красив графичен интерфейс! Аааа, открил си, че има някой друг на име Линукс? Че мен какво ме интересува? Ние с него не се познаваме! Какво? Искаш да го лекуваш? Че толкова ли е зле? ТА той дори не е работил през последните дни! ААА, то и от не работене стават контузии? Добре, айде оправи го! Щом можеш! Ей, ама ти си гении бе! Айде ще те рестартирам щом искаш! АААААА,(вече почнах да се чувствам като японски 90годишен турист – аааа, ооооо, еееее). А стига бе! Ти тръгна! Ей, че си ми велик! Мушмурок такъв! Ехе! Браво, браво. Айде, аз ще си пусна бат Били, че не мога да ти гледам физиономията повече тази вечер!

И какво мислите става на следващата сутрин? Той вече работи и не създава проблеми? Той вече е на колене!!!!!!!!!?????? Нееееее!!!!!!!!!!! Той не се примирява пред нищо! За него няма стени и прегради! Винаги ще ти намери работа! Сега въпроса е как да се измъкна от конзолата, в която ме е вкарал.

Sam! Sam Vimes. Викам тежката артилерия! Майка ти ми трябва! По-бързо я докарвай, че го изпускаме :)

П.П. За да разберете защо викам постоянно САМ Ваймс и Майка му прочетете това :)

http://bglog.net/CLIENT/BGLog/blog/Default.aspx?bid=A16156EF-1B6E-4C02-8130-CDF3C34EFBDA