avatar

Сменихте ли дограмата?

Отдавна ъгловатите сиви панелни кооперации са станали символ на всичко, достойно за презрение в комунизма. Те са символ на скучния, еднообразен, пренебрегващ нуждите на обикновения човек живот. Стилизиран образ на цяла една епоха. Някой би казал, че Партийният дом е този символ, но аз не съм съгласен. Обикновеният човек няма допир с Партийния дом, докато всички имаме допир с панелните блокове.

Всяка епоха си има свой архитектурен символ. Всяка епоха оставя своите отпечатъци върху лицето на градския пейзаж, както тези, които я доминират, оставят своя отпечатък в далеч по-малотрайните сърца на хората. Не мислете, че живеем в безлично време, което няма свой символ. Нашето време също има неповторим белег, и ние всички се срещаме с него ежедневно.

Алуминиевата дограма!

Да сложиш алуминиева дограма означава да бъдеш модерен. Това е също толкова важно, колкото построяването на барака, наречена вила,  в някое софийско село бе през времето на комунизма. Алуминиевата дограма ти дава определен социален статус и определя принадлежността ти към средната класа. Ако нямаш алуминиева дограма си на по-ниско ниво.

Не е маловажно, че алуминиевата дограма се вижда от улицата. Тя кара минувачите да вдигат глави и да казват "Ето, този човек е модерен". Скъпата техника и обзавеждането остават скрити за другите. Все пак не можем да вкарваме хората у дома и да ги караме да разглеждат какво имаме. А дограмата се вижда! Няма значение дали алуминиевата дограма отговаря на обзавеждането ни. Тя не е лукс, а необходимост. Тя подхожда дори на масивна каменна сграда като Президенството или Министерския съвет. Ако някой твърди, че прозорците на сграда от едър дялан камък изглеждат като покрити с картон, то той не е в крак с тренда.

Още по-добре е ако сложим алуминиеви врати и в самото жилище. Отново -- ако някой каже, че така апартаментът заприличва на нещо средно между офис на полулегална застрахователна агенция и обществена тоалетна, той не е фешън. Същото важи и за тези, които смятат че алуминиевите вътрешни врати създават усещането, че няма никаква врата, а само тънък лист хартия на вратата.

Алуминиевата дограма също така е социално ориентирана. Заедно с външните изолации тя храни над 50% от населението на градовете, било то пряко или косвено. Тя е емблема на предприемчивостта и желанието за труд у българина (не, не мисля, че "работещ българин" е оксиморон*).

Желателно е когато слагате дограма да вдигнете колкото може повече шум. Така де -- да накарате майсторите да го вдигат. Дори вие самите да сте в сферата на алуминиевата дограма е признак на лош вкус да си я сложите сами. Та накарайте майсторите да пробиват, къртят и чукат. Така възмутени съседи ще слизат да ви направят забележка, но видели блестящите бели черчевета сълзи ще избиват в очите им. "Дограма ли слагаш?" "Да." "Щастливец! -- ще казват." И ще се прибират у дома, изпълнени с благородна завист докато майсторите къртят и пробиват.

И така -- вземете телефонния указател, отворете го на "Фирми за дограма", и действайте!


*оксиморон -- израз, в който прилагателното изключва съществителното. Например "желязно дърво" или "честен министър"