avatar

Размисли за Столична компания за Адски транспорт

Честно казано, от близо година не се бях качвал на автобус. Вчера обаче бях на дружеска запивка, и реших да намина през КАТ, че да видя дали са си оправили компютрите. Беше на края на работното им време, така че нямах голяма надежда, но все пак -- длъжен съм да проверя. Та не успях да стигна. В продължение на 1 час чаках автобус 88, който така и не дойде. та докато си мръзнех на спирката (добре че се бях заредил с "антифриз"), ми хрумнаха няколко интересни мисли относно тази прехвалена фирма.

Никъде няма информация колко души работят в СКГТ (а би трябвало, нали взимат заплати от данъците ни!). от колеги обаче съм чувал, че на 1 шофьор се падат 2-ма души администрация. С тази разлика, че шофьорите се разправят с нервни пътници, докато онези си седят в канцеларията.

Постоянно квичат, че нямали пари и как трябвало да се увеличи цената на билетите. И на фона на това безпаричие дадоха няколко милиона за напълно безполезна система за електронно таксуване. Напълно безполезна, защото не върши нищо особено, и може да се ползва само в електрически превозни средства. Т.е. ако си се снабдил с изключително модерната електронна безконтактна смарта карта, пак трябва да си дупчиш билет в автобуса.

Докато сме на темата за картите -- обадих с в контрольорския пункт и уведомих служителката, че след като не съм могъл да свърша това, за което съм тръгнал (а и съм премръзнал като капак на всичко), възнамерявам да нанеса средна до тежка телесна повреда на първия контрольор, споменал пред мен думата "билет" във въпросително изречение. Беше ми отговорено, че той само си вършел работата, нямал нищо общо с шофьорите, и че щом нямало автобус, значи имало причина. С две думи -- мълчи там, като решим, ще ти пратим автобус. Това поражда въпроса: защо СКГТ продава абонаментни карти за услуга, чиито наличност и качество не може да гарантира?

Като общинско дружество СКГТ се издържа от данъците, които плащаме в общината. Тези пари им се дават независимо каква е цената на билета, и част от парите на хората отиват за градски транспорт, независимо дали пътуват или не. Ерго -- опитите да се повиши цената е опит на наш гръб да се вдигнат заплатите на същите онези "администратори".

Хората от кварталите, обслужвани от 25-30 годишни автобуси, плащат същата цена, каквато возещите се на нови "Мерцедеси". Защо? Би трябвало цената да отговаря на качеството на услугата, не е ли тъй?

За разлика от обикновено, няма да пиша заключение. оставям на читателите сами да размислят върху тези въпроси.