avatar

Плосък данък или демокрация? За прогресивна данъчна реформа в България (PDF)

Огнян Касабов, Ивайло Атанасов, Ваня Григорова. Плосък данък или демокрация? За прогресивна данъчна реформа в България. София: КОИ, 2018.

След 10 години в сила, плоският данък показа своя ограничен потенциал и доведе до силно негативни ефекти за българското общество. България е разкъсвана от най-високите нива на икономическо неравенство в ЕС. Ножицата между бедни и богати се разтваря все по-широко и националното богатство се концентрира в ръцете на олигархията. Чуждестранните инвестиции спадат, а сивата икономика не се свива. Време е България да ревизира своята данъчна политика и да въведе прогресивно облагане. Българските граждани трябва да вземат от „експертите” правото да решават как се разпределя и за какво се харчи националното богатство.

Полиси пейпърът показва защо плоският данък в България е несправедлив, защо не способства за икономическото развитие в страната и защо се отразява негативно на обществената тъкан; издига тезата, че трябва да мислим данъци и демокрация заедно; предлага прелед на международния икономически и идеологически контекст; формулира конкретни модели за данъчна реформа и ги обосновава финансово.

Публикацията е резултат от съвместно изследване на Колектив за обществни интеревенции и Солидарна България.

Файл за изтегляне на изследването:

pdf версия, онлайн издание, 80 стр.

(изтеглете оттук)