avatar

Протест срещу насилието и потъпкването на правата на родилката, 25.11, IАГ „Св. София“

 

Правата на Българската жена като пациент отдавна не са зачитани от персонала на болниците по време на нейното раждане.

Специалният повод който подтикна настоящия протест е раждането на една жена в 1АГ „Св София“ (бивш. "Тина Киркова"). При законния й отказ да подпише документа „Информирано съгласие” отношението към родилката е станало грубо, придружено със заплахи и шантаж, а по-късно е обърната и държана с физическа сила в легнала позиция за раждане и шита без упойка „за наказание“. Всяко едно от тези действия е в противоречие на нейните права като пациент и като човек.

Нейният разказ, както и други които получихме след това могат да се прочетат в официалната страничка на протеста.
Всъщност, достатъчно е човек да поспре в Отчетните теми при наскоро родилите да се сблъска с неприемливото отношение което имаме в предвид.

Но в крайна сметка дори и две жени да бъдат насилени по такъв начин, са прекалено много. Затова решихме да организираме мирен протест с плакати пред 1АГ „Св. София“, като същевременно внесем и протестна нота до директора на болницата с приложени разкази на жени, родили там, с копие до Министъра на Здравеопазването и до медиите.

Двадесет и пети ноември, като международен ден за защита на жените от насилие, е подходящ като дата за организиране на такъв протест. Недопустимо и престъпно е в процеса на раждане, когато жената е толкова уязвима, срещу нея да бъде упражнявано психологическо и физическо насилие, да се проявява неуважение, принуда и незачитане на нуждите й.

Ако сте пострадали от подобно отношение или просто се чувствате съпричастни, заповядайте на 25-ти ноември, от 10:00ч, пред главния вход на 1АГ „Св. София“.