Протест срещу насилието и потъпкването на правата на родилката, 25.11, IАГ „Св. София“

от Скрежанка на 19 ноември 2009, 15:56

 

 

Правата на Българската жена като пациент отдавна не са зачитани от персонала на болниците по време на нейното раждане.

Специалният повод който подтикна настоящия протест е раждането на една жена в 1АГ „Св София“ (бивш. "Тина Киркова"). При законния й отказ да подпише документа „Информирано съгласие” отношението към родилката е станало грубо, придружено със заплахи и шантаж, а по-късно е обърната и държана с физическа сила в легнала позиция за раждане и шита без упойка „за наказание“. Всяко едно от тези действия е в противоречие на нейните права като пациент и като човек.

Нейният разказ, както и други които получихме след това могат да се прочетат в официалната страничка на протеста.
Всъщност, достатъчно е човек да поспре в Отчетните теми при наскоро родилите да се сблъска с неприемливото отношение което имаме в предвид.

Но в крайна сметка дори и две жени да бъдат насилени по такъв начин, са прекалено много. Затова решихме да организираме мирен протест с плакати пред 1АГ „Св. София“, като същевременно внесем и протестна нота до директора на болницата с приложени разкази на жени, родили там, с копие до Министъра на Здравеопазването и до медиите.

Двадесет и пети ноември, като международен ден за защита на жените от насилие, е подходящ като дата за организиране на такъв протест. Недопустимо и престъпно е в процеса на раждане, когато жената е толкова уязвима, срещу нея да бъде упражнявано психологическо и физическо насилие, да се проявява неуважение, принуда и незачитане на нуждите й.

Ако сте пострадали от подобно отношение или просто се чувствате съпричастни, заповядайте на 25-ти ноември, от 10:00ч, пред главния вход на 1АГ „Св. София“.