avatar

Николай Василев: Държавата губи от това, че не използвам MS офис-пакета *

Чета си аз днес новини и какво да видя? Ники Василев бил казал, че държавата губи от това, че не използвал Microsoft Office, а се мъчил с Open Office, който според неговите думи бил инсталиран в продължение на 2 дена и свикването с този офис пакет забавяло работата му. Повече по темата можете да прочетете от много уважаваната от мен журналистка Мария Малцева тук.
Следя отблизо и задочният спор на Вени Марковски с Ники Василев и се радвам на енергичността на Вени да се бори за тази кауза. Поздравления от мен! (Помниш ли Майорка? Познаваме се от там още, FIDO :) )
Погледнете блога на Вени за да добиете още представа за случващото се. Накратко - оказва се, че МДААР купува 60 000 лиценза от ЦАПК Прогрес, проверяването на цялата документация от стотици листи е отнела на комисията само няколко часа, условията в тръжната документация били описани така, че да спечелят именно фирмите, участвали в търга.
Вени задава въпроса, защо МДААР не се е обърнала директно към Microsoft за да договори покупката, а е трябвало да прави това през посредник. Във въпросът има резон.
Оказва се също и че ние данъкоплатците плащаме за това държавните служители да имат легален софтуер не само на работа, но и вкъщи, защото така щяло да се намали пиратството - твърдение, с което се вменява донякъде престъпмисъл в хората, които работят в администрацията.
То това било бонус обаче. Според Вени не е никакъв бонус, тъй като в EULA на Microsoft си е описано, че софтуерът може да се ползва на две системи. Значи е бонус, но той си е бил такъв така или иначе и не следва да се изтъква.
Но прочетете сами... Не изпускайте и дискусията, която си провеждат Ники Василев и Вени, която също ще намерите в блога му.
Защо ли оставам с горчив привкус в устата от тези новини? Всеки месец, когато счетоводителката ми показва каква сума от заплатата ми отива като данък и всеки път, когато си помисля, че 20% от всичко, което купувам - сиреч още 20 процента от моите доходи, отиват за развитието на България ми олеква донякъде. Искам да знам какво се случва с парите на данъкоплатеца. Ще следя случая със сигнала до прокуратурата, подаден от Вени.

___
* Заглавието е взето от блога на Мария Малцева