avatar

НЕ на "Българската Коледа"

То всяка година биват едни такива коледни духове, коледни чудеса, коледни настроения... та чак да ти се доповръща...

Аз Коледата освен с ходене на Църква, с друго вече не искам да я асоциирам и по възможност дори ми се ще някак си да я затрият от календара.

Почна се с Договор за дядо Коледа, всички опции, сам вкъщи, сам с мама, елфи, елени, снежанки и тям подобни...

Продължи се с кичознаа украса, която сякаш всеки момент ще ти каже: "Коледа е", "Коледа е"

Серия три: лудо пазаруване по магазините, едене, пиене, акане (това наистина е вярно, проверете колко бързо свършва тоалетната хартия след празниците - във всички супер маркети се пращат извънредно хора, които да зареждат по щанда WC-хартия)

Серия четири: милосърдие, милостиня, благородни каузи и други подобни форми на безгранично вменяване на дълг към бедстващите.

Аз съм един съвестен данъкоплатец, който внася стабилни данъци в държавния бюджет. Като такъв, имам задължението да си плащам в срок осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, фонд Трудова злополука и професионална болест, фонд гарантиране на вземанията на работници и служители, данък общ доход, данък върху добавената стойност, акциз върху цигари, алкохол и електрическа енергия, както и акциз върху горивата. Плащам естествено и данък върху недвижимите имоти, както и такса битови отпадъци, здравно-осигурителни вноски (при това с пълна забрана да имам правото да държавно здравеопазване, но това не пречи на държавата да си ми иска парите за здравни осигуровки и да ми казва как тея 160 лева щели да идат за бедните, дето немали пари за здраве, пък аз нали съм имал - нямало да ползвам държавни здравни услуги)

В същото време на майка ми й дават едни подаяния, които официално се водят пенсия. Естествено от мен се очаква да й помагам финансово.

В същото това време, тея горните неща дето ги плащам, възлизат на има няма - около 1500 лева месечно. 

Пита се в задачата, абе тоя президент, що не вземе да извади от джоба си пари, за да вземе и да запълни дупките, вместо да седи и да взима пари от държавата под формата на субсидии за политическа партия БСП?

Пита се в задачата, абе аз ли съм баламата, дето да плаща всякакви работи и после некъв си чиновник, при това комунист, да ми обяснява как било милосърдно, християнско, и как едва ли не, след като са ме изрекетирали с данъци тоя месец, аз пак трябвало да дам пари за някого си?

А да питам - онези 20% ДДС, които ще се плати за изпращането на SMS, дали ще идат в джоба на БСП-то под формата на държавна субсидия на парламентарно представена политическа формация?

Абе, Гоцето ли точно е човекът, който ще ми вменява дълг?  И следва ли именно някакъв си чиновник да раздава морални оценки (Един вид, ако не дариш - значи си неморален човек)

Та, НЕ на Българската Коледа