avatar

Модерация

Тъй като с ворфакс пак почнахме да се дразним и то за глупости общо взето, и то чужди, май е крайно време да обърна внимание на новите потребители за някои неща.

Мисля това да го сложа в избрани за деня, докaто Тери не сметне, че трябва да се махне.

Първо, този блог си има правила.  - много хубаво и даже препоръчително би било да ги прочетете.

Вярно е, че посмъртно не могат да се спазят дословно, защото има много тълкувания, пък и ако някой тръгне съвсем дословно да ги спазва, малцина ще останат да пишат. Първите са ясни, ще ви обърна внимание на псоледните няколко абзаца, които явно са добавени наскоро и преди бяха като неписани правила, но общоизвестни (явно за ограничен брой хора :Р) - Там пише,ч е имате право на няколко публикации на главната всеки ден. В личният си блог пишете колкото си искате, но на главната би било хубаво да оставяте и другите да пишат. Този проблем доста често се явява, когато някой новорегистриран се опита да си премести тук писанията от друго място.

Ако искате да направите нещо, но не знаете как, о, чуд
о - Този блог има и съвети за начинаещи!

Ако се чудите къде са - точно под шапката на БГЛог.нет има разни линкове, последните два са точно тези, които ви трябват.

Ако ворфакс не го мързи и му се разправя ('щото мене ме мързи и не ми се разправя :р) - може да сложи после скрийншот за това къде се намират. Може даже и вместо като коментар директно да ми редактира поста и да го сложи тук някъде - в този случай няма да му се разсърдя, че ми е пипал писанията :)

Желаният принтскрийн. Благодарение на vorfax!

Това е казвано на много места от много хора - и за това смятам, че е важно да го поосемдесетя:

Когато публикувате нещо - ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА РЕЗЮМЕТО - ОСОБЕНО, АКО КОПИРАТЕ ТЕКСТА ОТ НЕЙДЕ ИЛИ СЛАГАТЕ КАРТИНКИ!!! - оправя се от второто табче на разширените настройки под прозореца за писане.

(ворфакс, ако случайно си изпълнил първата ми молба - тук пак бих се радвал на помощ :))

Понякога може платформата да не иска да ви го отвори - случва се. Публикувайте, но веднага отидете на главната и вижте как изглежда, ако е нещо по-голямо от 5-6 реда (приблизително де - 10 реда също не са болка за умиране, но за повече не е никак желателно). Тогава влезте в собственият си пост и отдолу има едно моливче, което отваря поста ви за редактиране - отидете на разширените настройки и си го оправете - този път вече би трябвало да го отвори (ако ползвате Гугъл Хром този номе може да ви го прави по-често от предвижданото). Особено с хрома мжое да не видите нищо написано в полето за резюме, натиснете генерирай резюме и системата ще ви копира първите няколко стотин символа от поста - орежете го достатъчно, че да влезе в приемливите граници за резюме или пък напишете нещо ваше, което не го пише никъде в поста (както ще се случи с този пост след малко, защото още е в процес на писане).

Ако имате някакво запитване, което не е в правилата или в съветите, или въпреки съветите не успявате да постигнете желаният от вас резулатат, може да попитате някой администратор или модератор. В отделните общности си има отделни админи, които между другото бих призовал нейде из общността си да споменат кои са, за да знаят евентуалните потребители към кого да се обърнат за помощ.
ОБРЪЩАЙТЕ СЕ КЪМ АДМИН/МОД САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ, НЕ ГИ ЗАНИМАВАЙТЕ С НЕЩА, КОИТО СА ЯСНО ОТРАЗЕНИ В СЪВЕТИТЕ И НЯМА ПРОБЛЕМИ С ПЛАТФОРМАТА - И ТЕ СА ХОРА И ТЕ ИМАТ ВСЕ НЯКАКЪВ ЛИЧЕН ЖИВОТ, ПЪК БИЛ ТОЙ И ВЪВ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО И НЕ ИМ Е САМО ТОВА НА ГЛАВАТА!!!

А и нещо допълнително, за което обикновено стана спора - аз лично оправям един път нещата и попитам всички публикации след третата за деня на даден потребител само веднъж. След това пращам лично съобщение на поребителя, обяснявайки му сравнително културно и доброжелателно, ако е някой новак, какво и защо съм направил. При последващо провинение от същият потребител за същото нещо, единственото, което може да ме въздържи от тотално метене е факта, че някои потребители все пак са се усетили, че е станал гаф, който не супяват да оправят въпреки опитите си и ми пращат съобщение с обяснение на причините и какво е станало. При липса на такова съобщение, мета без да се замислям. Тъй като ми сигнализиараха, че е имало системни проблеми с дадени потребители - нека това им е предупреждение, следващият път ще се мете всичко наред и ако ворфакс се направи на добро дете и тръгне да ви обяснява за н-ти път, че не сте прави и никой от семейството ви не е прав, то аз няма да съм толкова търпелив. Уважавайте читателите си, за да ви уважават и вас.

Ей, за малко да забравя - бъдете така добри и публикувайте специализираните постове в съответние за това подобщности. Не слагайте на главната неща, за които си има специално създадени общности и подобщности!!!



Ето ви списък с хората, към които може да се обърнете за евентуална помощ - те са отзивчиви и биха ви помогнали, но все пак не прекалявайте с отзивчивостта им:
/ворфакс - ако все още ти се занимава и не съм ти досадил напълно, може да направиш и линкове, пак мерси предварително, дори и да не направиш:)/

В главната:
vorfax
Lord deSword
Изчакайте да получите нужното съдействие. В случай, че то не ви удовлетвори, като алтернатива може да се обърнете към Teri, но не и преди това. Обратното ще се счита за нарушение.
Има и други, но тези са най-често на линия. А и някои от тях са твърде заети за да ги натоварвам с такива неща, изтипосвайки името им (е, ако някой проявява ентусиазъм и желание да помага - да се обади :))

В общности и подобщности:
Бебе - Eowyn
Метъл - Eowyn,
Lord deSword
Поезия - pestizid
Образование: queen_blundershelly,
vorfax
Образование - чужди езици - professorNelly Stancheva

Понеже не съм сигурен за повечето, ще се радвам ако помагате, а аз ще си редактирам пост-а с допълненията, или ще помоля ворфакс да го направи, ако му се занимава, а аз не съм на линия.