avatar

Лъжата...

"Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките."

                                                                            Марк Твен
 
Лъжата... Беда, грях, порок или необходимо зло е лъжата?  Как мислите? "На лъжата краката са къси" - казват хората! Но ако се огледаме около нас -90% от битието ни минава в лъжа! Лъжат ни работодателите като ни плаща малко; лъжат ни законодатели като творят некадърни закони; лъжат ни управляващите (особено преди избори), че ни управляват добре и живeeм охолно; лъжат ни съдебнте органи, когато на убийци дават условни присъди, а за открадната кокошка- доживотна; лъжат ни охранителните органи, че ни пазят, а те си вършат алъш-вериша с апашите; лъжат ни в здравеопазването като ни съдират по 3 кожи данъци, а като се разболeeш (недай боже!) трябва да си платиш всичко -от аспирина до подлогата; лъжат ни в магазина, в ресторанта, на пазара, в таксито и къде ли не още....
Е, как ви се струва това? Вярно ли е? Ако някой иска да ме обори! и тогава питам, защо, аджеба, когато ние, простите хора, излъжем за нещо дребничко, всички скачат да обясняват колко неморално е това! Та моят въпрос този път към вас е - лъжете ли, кога лъжете, u  ако да,  чувсmвате ли се виновни слeд това?

       И за да ви разведря все пак, което си е моят стил, ви предлагам и един професорски виц за лъжата:

 

Професорът:
- В нашата поредица от лекции за основните етични понятия днес ще се занимаем с темата "Лъжа". Някой от вас случайно да е чел книгата ми по този въпрос?
Всички студенти вдигат ръка.
- Отлично! Имаме чудесна реакция. Книгата още не е излязла.

  И пак питам - трябва ли а живeeм в лъжа? А вие лично лъжете ли и кога?