avatar

Куба - от тостера до GSM-а

Новият президент на Куба, Раул Кастро още с първите дни от встъпването си в длъжност започна да прокарва радикални промени. Вероятно на всички нас това ще ни се стори много смешна новина, но в Куба отпадна забраната хората да купуват тостери, климатици, както и GSM апарати. Кубинците ще могат вече и легално да отсядат в хотел. За нас може би е смешна новина, но не и за самите кубинци, които се радват на новите си "привилегии", въпреки, че им е много трудно да се възползват от тях.
Средната заплата в Куба е около 400 кубински Песос, които обърнати в долари правят 65 американски долара. Или около 80-85 лв. наши пари. Сами може да си представите за толкова пари колко от тях ще могат да си купят мобилен телефон, климатик или да отседнат в хотел. Най-евтината клетъчна услуга в Куба струва 60 конвертируеми кубински песос, които струват също 65 USD - сума непосилна за една огромна част от жителите на острова. Малкото, които успяват да закупят мобилен телефон са сред хората, които имат късмета да дават под наем свои къщи или апартаменти на чужденци. Именно те са и хората, които са се наредили първи на опашките за предплатени карти.
Дали управлението на Раул ще бъде успешно? Според това, което прочетох из медиите оставам с впечатлението, че Раул започва да придобива популярност из кубинското население. Тези дълго чакани реформи се приемат положително, като първи стъпки към отварянето на острова към по-голяма свобода. Въпреки това, много анализатори са скептични - според тях, хората в Куба бързо ще свикнат с новите придобивки и ще ги приемат за даденост, тогава ще бъдат по-критични. След 2-3 години положението ще се влоши допълнително, когато най-големият спонсор на Куба в лицето на венецуелският президент Чавес няма да бъде преизбан - индикации за това се усетиха на референдума, който той загуби преди няколко месеца. Популярността на Чавес спада с всеки изминал ден, а отиде ли си Чавес, Куба увисва без най-мощните си финансови и петролни инжекции. Официалната причина кубинците да не могат да притежават тостер беше, че ако всяко кубинско семейство притежава такъв, то енергийната система на страната ще се срине.
Аз много се впечатлих от това, което се случва в Куба. Островът на свободата, получава свободи, които за нас ни се струват нещо дребно, незначително и ежедневно. Но има и народи като кубинският, където 21-ви век не е донесло този лукс, който имаме ние тук.
Въпреки това, мечта ми е да отида и да посетя Куба. Искрено се надявам да успея да сторя това зимата. Най-много ме очарова това, че кубинците въпреки всичките си проблеми, ниската заплата, мизерията и трудностите, които срещат в живота си са хора усмихнати, живи и неспиращи да танцуват и да пеят. Ако отида там, вярвам че ще успея да посетя световно известното кабаре Тропикана - където са свирили музикантите от Буена Виста Сошъл клуб.
Ето и един любим видеоклип за Куба и много приятна музика, който обичам да гледам. Той показва по един много увлекателен начин контрастите на островната държава.