avatar

Едно пътуване със „Сканди ”

Сряда сутрин на гарата в Благоевград, пет минути преди да се кача на международния влак, решавам да си купя вестник и нещо, с което да си прекарам времето и по-точно 4 – 5 часа пътуване и понеже изборът не беше огромен си купих кръстословици. Казах си: „Защо, пък, не? Отдавна не съм си проверявала степента на идиотизъм, дай, да позатъпея до край!” И си купих ”СКАНДИ ФАМИЛИЯ” бр.3 (13), година V, с редактор Славейко Бонев.

Така пътуването се превърна в приключение.

Изненадите се редяха една след друга. Например:

Познат ли ви е френският художник КО? Аз не съм експерт по френско изкуство, но този не го бях чувала. А да сте чували за руският киноартист ОЯ? Разбрах, че имало и украински писател на име ЛЕ, а аз мислех, че ле в името му е нещо като le или de във френския, а той си бил ЛЕ. Само, че като го потърсих, не го открих. Сигурно е отишъл на почивка.

В същата книжка с кръстословици разбрах, че готована е готованка, че мъж-детегледач е бавач и разбрах, че Далас е щат в Америка, че група „Ахат” са се прекръстили на „Ахед”

А как сте с чуждите езици. Не изпадайте в паника. Достатъчно е да знаете турски, гръцки или някой и друг азиатски език.

Как е връстник на турски? Ами, акран. А да ви е известно някое турско възклицание? Опитайте с АМАН! Знаете ли някое почетно звание на турчин – опитайте с ага и дори можете леко да се наведете. Къде сме? А още сме в България? Защото тук кръстословицата може да ви изненада с названието на платен любовник и за малко да ви извади от времето на феодализма и „турското присъствие” по нашите земи. Ама дали това е само било или още е? Я се съсредоточете и кажете как е етаж на турски. ААААААААА, още сте в час. КАТ= етаж, а пък пасище е МЕРА, нива, ливада, пък е КЪР.

А знаете ли каква е думата за много хора на едно място? ТАРАПАНА.

И ако вече сте открили, че БАЛАМА е БУДАЛА, а БУДАЛА е БАЛАМА, и ако не сте се примирили с турското присъствие по българските земи от памтивека до днес, можете да се обърнете към гръцкия език. Я кажете някоя и друга гръцка буква – алфа, вита, гама...ро... омега и т. н.

Мога да ви кажа и някой и друг гръцки зеленчук, например аспержа.

Но каквото и да си мисля за другите езици по нашенските кръстословици, все стигам до извода, че нашенският си език си е най-, най-, по-...

Сега седнете удобно хванете се здраво за стола и се наслаждавайте на „родната ни реч, омайна, сладка,”. И така, ЩО Е ТО? 

въпрос

отговор

1. човек от пол

2. съвкупност от листа

3. жена – татарин

4. продавач на борина

5. нещо навито на руло

6. вежлив мъж

7. тропически храст

8. учтиво название на мъж

9. който има стил

10. изповядващ религията на Мохамед

11. човек, който държи на тактиката

12. негър

13. жена от черната раса

14. наша териториална единица

15. мелез

 

1. Жена

2. Шума

3. Татарка

4. Боринар

5. Ролка

6. Кавалер

7. Кока

8. Господин

9. Стилист

10. МОХАМЕД

11. Тактик

12. Арап

13. Арапка

14. Околия

15. Хибрид















П.П. Започвам да се питам кога Иван Вазов ще се преименува на ИВ, а Димитър Димов на ДД ?

И тук си представям следната картинка.

Учителка влиза в класната стая и пита:

- Деца кой е авторът на „ПИ”?

А децата отговарят:

- ИВ, госпожо.