avatar

Една грешка

Лято 1995-то. Windows 95 тъкмо щеше да се появи, и на сергиите на Славейков вече се продаваше редом с книжки, самоучители.
Горещо лято. Лепкав въздух, прах и слабо движение на москвичи, лади и други таратайки. Автобусите бяха Икаруси, а кината в София много малко. Бях пъпчив младеж (не че сега не съм), който скучаеше. Правец 8C бе върхът на техниката, въпреки, че бях чувал, че има и Правец 16, но не ми трябваше 16-ката, имах си вече модем на 1200 бода, който ми осигуряваше връзка с външния свят - въпреки, че нямаше къде да се вържа, освен с един BBS, носещ името КИТ и изискващ плащането на кредити.
В тези смутни времена едно от малкото удоволствия в живота на юношата бе киното. И най-доброто кино бе Кино Сердика, до паметника на Васил Левски.
И отидох аз там. Харесах си филма Лоши момчета (Bad boys). Гледах плаката, изучавах шотовете и си виках "ехеей, супер! филм върха!". И в този момент видях опашката. Километрична опашка. Наредих се. Малко преди да стигна касата и билетите свършиха.
Бегъл поглед на програмата на кината. Забелязвам, че този филм го дават и в кино Изток. Супер! Отивам там!
Хващам тролея и съм там. Помня часа! Та нали бързах като луд за да стигна на време. Стоя на касата и казвам - за филма в 16 часа!
Взимам безценният билет и влизам в киното. А то е почти празно. Стоя и си викам наум - бре, Сердика пълна, а Изток е празен. Късметлия съм!
Почва филма... Нещо не е наред. Музиката е някаква романтична. Жена стои на гише и продава жетони. Идва мъж и пада на релсите. Жената е хубава, актрисата е Сандра Бълок. Тя спасява мъжа от смърт... нататък филмът е чудесен. Няма лоши момчета, няма бързи коли, няма пистолети и гангстери. Има само любов и романтика.
Едно 17 годишно момче стои в полупразната зала с отворена уста.
По-късно, още на следващия ден това момче отива в кино Сердика и си купува билет за Лоши момчета. Сбъркало е филма миналия път. Гледа го... и не го харесва. Отива да гледа пак "Докато ти спеше".
Защото, животът от тук нататък вече не беше същия. Едно хлапе взе че порасна. За добро или лошо :)

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/MG/190568~While-You-Were-Sleeping-Posters.jpg