avatar

Да ви се е развалял наскоро LG телевизор?

Здравейте,
Преди две години и аз си купих един 42LE2R" инчов LCD телевизор от Technopolis.
Всичко беще ок до момента, в който му свърши гаранцията т.е.3 месеца след гаранцията.
Може би съм с лош късмет или нямам идея какво точно, но имах и едно фотоапаратче SONY, което пък изгоря малко преди да си купя телевизора, пак един месец след изтичане на гаранцията. Интересното е, че и на мой познат
фотоапаратчето, което беше марка Olimpus, изгоря 2 месеца след изтичане на гаранцията.
Както и да е няма да ви занимавам с форсмажорни обстоятелства.)))))))
Такааа....седнах аз пред чичо Google и реших да потърся адекватен сервиз за телевизори LG elektronics.
Дадоха ми от сайта на производителя телефон на техен оторизиран сервиз в Дианабад "СЕРВИЗ РОЯЛ ЕЛЕКТРОНИКС"....
След едноседмично чакане ми се обадиха от сервиза и ми съобщиха цена за ремонт около 580-600лв.с труд и резервни части.
Значи да поясня телевизора го купих за около 2200лв в момента цената му е приблизително 1200лв нов.
Не претендирам че съм кой знае колко технически грамотен,но все пак имам представа какво има в един такъв телевизор.
Това са матрицата, което е най-скъпото нещо, една платка захранване, една платка за управление на самата матрица, дънна платка с процесор и тунер (Main board) и няколко копчета.
Реших, че трябва да стопирам поръчката и да отида на място да разбера какво става. Още с влизането през вратата госпожата, седнала пред компютъра, ми обясни  не много любезно, че бил изгорял "мейна", а един нов "мейн" - унгарски струвал от порядъка на 520 лв............в този момент пред очите ми
започнаха да излизат черни кръгове.
Значи телевизорът оригинално е с китайски части, даже на всяка една платка е записано как се казва китайската фабрика производител, а те щели да поръчат унгарска т.е. унгарците правят ментета на оригиналните китайски???
Предишния ден си направих труда да потърся тази платка в ebay.com. Намерих я нова за 50 лири плюс 18 лири доставка до България от някакъв Aнглийски сервиз. Това са около 130лв може и да бъркам.
И така без много шум й казах да си ми върне телевизора пък аз ще се оправям по-нататък.
Оказа се обаче, че дължа такса 12лв.за диагностика. ОК, казах, ще платя диагностика, но нека видим каква диагностика сте извършли.
Диагностичен лист - няма, на хартийката, на която беше поръчката , госпожата написа с химикал "за мейн" и се опита да ме убеди, че за това написано "за мейн" аз трябва да й платя 12лв.
Не ми е за парите, тия пари ги давам за цигари за 4 дни, но ми е омръзнало от мошеници, които се възползват от нещастието на хората.
Съвсем любезно й обясних на госпожата какво имам в предвид като диагностичен лист - в общи линии да пише дата, час, сервизен техник извършил диагностиката, контролна точка номер или позиция - показания, отклонение, нормална стойност, или нещо подобно, за да не се налага, когато занеса телевизора в друг сервиз да плащам пак тези 12лв,след като вече съм ги платил веднъж. Разбира се, ако го дадат този документ в следващия сервиз дали ще има изказвания от рода: "ти къде ги намери тия кретени дето са ти разбъзикали телевизора".
С такъв документ аз също така мога да си потърся правата като клиент за  некачествено извършен ремонт.
Да подчертая повечето грамотни автосервизи издават такъв документ. Да не говорим че тези, които правят прегледи са задължени.
Обяснението беше следното:"Ние не можем да сменяме изгорял кондензатор (примерно) ние сменяме цялата платка".
Е, добре де, ама то тая платка е целия телевизор другото е пласмасова кутия.
Все пак отвън на врата пише Service ,а не магазин.
Интересното беше, че в същото време техниците се изпокриха като мишки зад паравана и мълчаливо слушаха цялата разправия.
Да знаете от утре отварям и аз сервиз за всякаква техника. Хората ще ми носят изгорели неща, аз ще ги държа при мен по една седмица ще им казвам "ми да, то е за мейн" и ще прибирам по 10 кинта. Пък може и да имам някъде успех
примерно да го размърдам, да го тупна отстрани и електроуреда да си тръгне.)))))))
В крайна сметка ме изгониха от сервиза заедно със строшения ми телевизор, накараха ме да подпиша, че не искам да платя 12-те лева и следва да си ги вземат по съдебен път.
Не стига че ми изгоря марковия телевизор ами и по съдилищата ще се мъкна. А може и да ме осъдят нищо чудно.
Телевизорът вече, слава богу, работи. За скромната цена от 140 лева.
Но не мога да завиждам на всички вас, които кротко си плащат по псевдо-сервизите за да ги правят на маймуни разни псевдотехници.