avatar

Внимание! Комунисти!

Абе аз не мога да разбера каква е тази мания всеки да се нарича "червен". Напомня ми на една баба малко след десети. Някакъв човечец си качил два корниза в багажника на ладата, и съответно вързал червено парцалче, понеже стърчат. Такъв е закона в цяла Европа. На което бабата просъсква: "Комунис-с-с-ст! Червено знаме ще сложи на колата!"

Абе осъзнайте се бе, хора. Именно заради такива като вас, дето сложиха етикет "комунистическо" на всичко хубаво, което бе постигнато, сме на тоя хал. Защото от вашата алергия към комунизма разрушихте и нещата, които бяха добри покрай лошите.

Както бях казал веднъж, като кажете за някой че е комунист, все едно казвате че има въшки. За да се уточним веднъж за винаги -- не съм комунист. Не съм и капиталист. Никакъв не съм. Просто съм човек, на който му е жал да гледа как всичко пропадна само защото някой му е лепнал червения етикет. Просто съм човек, който иска сега България да е на нивото на Чехия или Полша, които просто смениха формата си на управление, а не разрушиха всичко из основи.

И между другото, комунизмът е много добър като идея. Това че реализацията се провали не означава че идеите му са били лоши. Утопични -- да. На практика непостижими -- да! Но лоши -- не.И за да илюстрирам разликата между идеи и реализация, ще ви разкажа един виц.

На 9.ти септември 44-та една баба си седи в кухничката на село и изведнъж чува крясъци и стрелба. В този момент влиза внучето й и вика: "Бабо, комунистите дойдоха! Няма вече да има богати!" "Ех, баби -- отвърнала женицата, -- а по мое време комунистите искаха да няма бедни." Така че не бързайте да кълнете всеки, който каже нещо в полза на комунизма. Аз лично помня от детството си хора, вече покойници, а тогава на преклонна възраст, които са мръзнали по чукарите и са гладували, за да изгонят фашистите. И да не мислите че тънеха в разкош? Глупости! Взимаха минимална пенсия, защото -- забележете! -- нямали стаж. А това че те са се били и са си рискували живота за да дойде този комунизъм, докатодругите "комунисти" са трупали стаж като счетоводители в някоя фабрика -- няма значение.

За мен именно тези хорица са истинските комунисти. Хора, които са се надигнали срещу един подтиснически режим, както ние трябва да се надигнем сега, без да питат какво те ще спечелят. И естествено са били прецакани от същите партийни секретари, които и по фашистко време са били на ръководни длъжности.Същите тези комунисти навремето без пари са строили язовирите, от които и сега пиете вода и блоковете, в които живеете. Те са построили пътищата, по които сега вие, капиталистите, си карате колите. Същите тези комунисти са брали доматите, дето са ви хранили, па и целия СИВ покрай вас. И са го правили с желание, без да мислят какво ще спечелят. А сега вие, капиталистите, им лепнахте червения етикет, та учителки с 30 години стаж обикалят по кофите. Защото тогавашната осигурителна система е била "червена".

Именно такива хора, дето квичат срещу комунистите ни върнаха в положението преди Втората световна, защото можете само да рушите и да грабите, но не и да построите нещо!