avatar

Архангел Михаил

Това е празникът в чест на св. Рангел (архангел Михаил). В народните представи той е млад и хубав момък, който олицетворява смъртта; вади душите на умрелите, затова го наричат душевадник.
   Неговият ден се почита не само от старите хора, които биха пожелали бърза и лека смърт, но и от всички останали.
   В повечето къщи колят курбан - овен, който се угоява още от лятото за този празник и омесват обредни плябове. Свещеник прекажда гозбите и чак след това стопанките раздават от тях по съседи и близки хора. После всички сядат на трапезата и празникът започва. В отделни краища той съвпада с обредите и обичаите светец (служба), посветени на домашния патрон, закрилник на семейството.
   Някъде на Архангеловден правят задушница - помен на умрелите роднини и раздават жито и питки.
  Тържествено посрещат празника и всички, които носят имената Ангел, Рангел, Михаил, Милен, Гаврил или възможните им женски съответствия.

   Архангеловден е християнският празник в чест на смъртта и нейният главен повелител - св. архангел Михаил. В народна среда е разпространено вярването, че той "вади душите с нож", а също че е млад и красив. Всъщност тези представи не са нищо друго освен потвърждение на фолклорната диалектика, която възприема смъртта като междинно звено между два живота. Затова и нейната уродливост изчезва, за да бъде заменена от красотата и спокойствието, предхождащи вечността.
   Така народният светоглед актуализира древния митологичен тричлен живот-смърт-нов живот, спрямо който раждането на този свят е смърт по отношение на отвъдното, а смъртта тук е раждане в света на предците.
   Израз на дълбока житейска философия откриваме и във факта, че в много краища Архангелов ден е избран за празник на светеца-покровител. Проличава известно "надхитряне" със съдбата в това, че закрилник на дома (и живота) става смъртта, олицетворена от св. архангел Михаил.
   Поради това отношението към светеца граничи с езическото преклонение в древните култове; на него са посветени жервоприношенията (животинско и житно), неговото име се споменава на домашните трапези; на него се моли цялото семейство - за здраве и плодородие през годината.
8 ноември - СЪБОР НА СВЕТИ АРХИСТРАТИГ МИХАИЛ

  Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-вече на св. а р х и с т р а т и г  М и х а и л, когото смята за вожд на небесните сили, в началото на ІV век, на Лаодикийския местен събор, който предшества Първия Вселенски Събор. Осмият ден от месеца напомня за бъдещия събор на всички небесни сили в деня на Страшния съд - "ден осми", както го наричат светите отци.
   Един от висшите ангели - Денница (Ис. 14:12) се възгордял и при своето падане увлякъл множество други духове; но всички ангели, под началството на архистратиг Михаил, които останали верни на Господа, продължавали да Му служат и да възпяват славата Му.
   На Църквата Божия са известни имената на седем велики ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение. Словото Божие представя св. архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола. Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии; Рафаил - церител на недъците; Уриил - просветител на душите; Салатиил - се почита като молител и застъпник пред Бога; Йехудиил - прославя Господа; Варахиил - подава Божиите благословения.
   Всички ангели се смятат за пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва - "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".
   Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел-пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Това вярване е основано на думите на самия Христос, Който посочвайки децата, казал на учениците Си: "Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото казвам ви,техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!" (Мат. 18:10)
   В молитвата към ангела-хранител ние казваме: "Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!" А при всяка служба на просителната ектения ние молим Бога да ни даде "мирен ангел, верен наставник, пазител на нашите души и тела".

   Всички чинове на Небесните Сили носят общото название Ангели, което е същността на тяхното служение. Господ открива Своята воля на висшите Ангели, а те на свой ред, просвещават останалите. Над всичките девет ангелски чина Господ е поставил светия Архистратиг Михаил (името му в превод от еврейски означава "който е като Бог") - верен Божий служител, понеже той низвергнал от Небето възгорделия се ангел Денница заедно с другите паднали духове. А на останалите Ангелски Сили извикал: "Да застанем пред Създателя наш и да не помисляме неугодно Богу!" Според църковното предание, разказващо за служението на Архистратиг Михаил, той е участвал в много старозаветни събития. По време на изхода на израилтяните от Египет той ги е предвождал във вид на облачен стълб през деня и като огнен - през нощта. Чрез него се е явила силата, унищожила египтяните и фараона, преследващи израилтяните. Архистратиг Михаил защитавал Израил във всички бедствия.    

източник: http://http://margaritta.dir.bg/noemvri/0406kalendar_noemvri.htm
Надявам се статията да ви е интересна.

Като едно женско съответствие на Михаил, се самопоздравявам :) И почерпвам!
http://www.amtmarketing.com/sectionfull/promotional-chocolates-81.jpg