avatar

Google Chrome - нов браузър от Google

В момента ползвам уеб чрез новия браузър на Google, наречен Google Chrome. Много приятен браузър на пръв поглед. Има интересни функции, една от които е функцията, на която Microsoft разчиташе да събуди интереса към Internet Explorer - възможност за сърфиране инкогнито. В смисъл, специален режим, в който каквото правите в уеб, не се записва никъде като история на браузване. При отваряне на нов таб се появяват миниатюри на най-често ползваните уеб сайтове, както и история на последните посетени сайтове. 
Много ми харесва и статистиката, която браузъра показва, относно тежестта на всяка страница. При натискане на "shift-escape" се появява собствен мениджър на задачи, който показва кой таб колко памет ползва, каква скорост на теглене на данни използва и най-важното - каква част от процесора потребява.
Като първо впечатление браузъра е пъргав и удобен. Все още това е бета версия, но работи добре. Малко наподобява Mozilla Firefox по разположението на някои функции, не знам още какво ядро използва. В анонса за браузъра се твърди, че се използват компоненти от Mozilla, както и Apple WebKit. Всеки таб е в свой изолиран sandbox, което означава, че ако някоя страница го накара да блокира, ще блокира само прозореца, без да гръмне целия браузър.
Ще разцъкам браузъра следващите дни, а вие може да го свалите още сега на български език от тук