avatar

5 стъпки да бъдем учени, а не ученици

1. Интересувайте се от всичко

Ще се учудите колко хора, смятащи се за интелигентни, се интересуват само от една тема. Да, интересно е да се знае, че прилепите винаги завиват наляво щом излетят от пещерата. Ако обаче се интересувате само и единствено от прилепи, едва ли ще откриете или изобретите нещо. Но в случай, че освен от прилепите се интересувате от физика, може би ще намерите връзка с гравитацията и, кой знае, ще откриете единната теория на полетата. Колкото повече и разнообразна информация имате, толкова по-голяма е вероятността тя да се намести в главата ви в нещо ново и непознато.

2. Питайте "защо?"

Никога не приемайте за валидно обяснение "Еди-кой си е доказал". Винаги си задавайте въпроса "защо това се случва по този начин?" Не приемайте нещо за вярно само въз основа на авторитета на изказалия го. Ще се учудите колко нови и интересни въпроси ще възникнат. По същия начин не трябва да приемате нещо за невъзможно. Запитайте се защо е невъзможно и намерете начин да промените причините.

3. Задавайте си общи въпроси

Да предположим, че искате да влезете в двора на комшията си и да му оберете ябълките. Ако се запитате "как да прескоча оградата", или "как да отворя вратата", едва ли ще успеете в иначе похвалното си начинание. Ако си зададете въпроса "как да вляза в двора", ще измислите поне още три начина, различни от стандартните. Може би ще бъдат и по-лесни. Проблемът е, че "учениците" мислят за оградата и вратата -- затова и тези места са най-трудно достъпни.

4. Упражнявайте се в теория

Да се върнем на горния пример. Докато мислите за различни начини да проникнете в двора, може да ви хрумне да се изстреляе с огромно пневматично оръдие. Разбира се, това е луда и непрактична идея. Все пак я разработете в свободното си време. Употребата на създаденото от вас оръдие може да не е оправдана за набавянето на кило ябълки, но в други области може да влезе в работа. Страшно много открития ( най-известните са микровълновата фурна и грамофонът) са били направени докато откривателят е работел върху нещо съвсем друго.

5. Учете другите

Когато научите нещо ново, обяснете го на човек, който не разбира нищо по темата. По този начин ще накарате съзнанието си да си задава въпроси, ще си изясните какво не е ясно на вас самите, и ще родите нови идеи. Навярно по време на Балканската война някой простоват фелдфебел се е опитвал да блесне пред капралите с познания за самолетите, сепнал се е и е казал "Абе ние `що не вземем да хвърляме бомби от това нещо?"