avatar

"За" и "Против" Гората

 снимката е от протеста на 05.06.08 в парк "Марно поле"

    Във Велико Търново от 2 месеца насам се разяриха спорове, започнаха да се организират протести, гражданите се вдигнаха по паркове и градинки и се предвиждат бъдещи сериозни действия... всичко  се започна след  безогледната, но според  общината законна сеч на боровата гора в края на квартал Картала. Аз лично съм прекарала в нея част от детството си и се чувствам раздвоена между спомените за разходките с баща ми и настоящото ми схващане, че все пак е хубаво родния ми град да расте, за да може да се отварят и по-добри възможности за неговото развитие... една на глед нормална утрин започна и лекото "насилие" върху мен, упражнено от част от приятелите ми, които първи организираха протеста за спасяването на гората. За няколко часа вече успяха да ме накарат да изляза от скайп и да тръгна по улиците, за да мога да пречистя мислите си от всички чужди писмени мисли достигнали до мен... разбира се, след няколко крачки, започнах да срещам познати физиономии с флаери в ръце, тук там някой плакат, вече изпратен ми като файл и общо взето темата на разговорите беше една - "да спасим гората"... аз, да си кажа честно, уважавам този порив, и съм бунтар нещо по природа, но помислих и прецених, че гората е отдавна продадена и дори да се върже някой на дърво, ще режат през него... трябвало е ехеее, кога още да излезе информацията от тъмната общинска стаичка и да се правят революции, ето, преди 4-5 години така спасихме бездомните кучета, тук те неналитат много, или поне неналитаха тогава, разчу се за един ден, че ще ги избиват и се вдигнахме... и Света гора щяха да сринат, но пак навреме разбрахме... въпреки всичко обаче протестите тук продължават, последно на едно бдение в парк Марно поле се взе решение да се пуснат жалби до съда ... ето какво е написала една приятелка:

Търсим организация, адвокат и активни хора, които вярват, че гората над старо Търново може да бъде спасена. Разполагаме с документи за ''мръсна'' заменка, след която следва гола сеч на 53 декара гора. Въпрос на дни е! Помогнете! Ние сме група хора без организаця от квартал "Картала". Подаваме жалби, организираме събирания за информиране на общественоста в Велико Търново, но понеже никои от нас не се е занимавал с такава дейност до сега, срещаме трудности най - вече от организациаонен характер. Хората тук имаме огромното желание да спасим гората от която идва свежия въздух в града.
Моля, помогнете ни, не всичко е загубено, после ще бъде късно.
Документите, които сме събрали са в сайта документи гола сеч в Търново.
С уважение и надежда: Албена Момчилова
http://www.factor-vt.com/news-138.html 

Ето тук има и повече инфо за протестите. Не знам хора, вие си помислете каква е вашата позиция и дали има надежда някаква, аз поне си направих извод - в нашия град се зароди Гражданското Общество и това ме прави щастлива...