avatar

Чалгата в живота ни

Отдавна се каня да напиша това. Може би от 1994-та. На няколко пъти започвам, после се отказвам. Чалгурите няма да ме разберат, а на останалите нещата са им ясни. Но все пак реших да пробвам.

И така... Спомняте ли си апокрифните видеокасети с клипове на Лепа Брена? По онова време имаше един лаф: защо видеокасетите с Лепа Брена се продават повече от аудиото? Защото у нея има само за гледане, а не за слушане. Във всеки случай бяха много популярни за маса. Трудният достъп до подобни материали (тогава отношенията ни със съседите не бяха много добри) ги правеше още по-търсени. Да имаш Лепа Брена на видео беше толкова престижно, колкото днес е алуминиевата дограма. Също толкова престижно бе да имаш видео, но това е друг въпрос.

С настъпването на т.нар. "демокрация" хората се видяха в положението на отвързана дворняжка. Вече легално се внасяха касети от Сърбия и се копираха между приятели. Тогава на някой му хрумна, че няма защо да се внася подобна продукция от чужбина. Цици ли нямаме в България, какво ли? Ако не се лъжа, Сашка Васева беше първата. Освен това набраха скорост същестуващи от преди чалгаджии (в първоначалния смисъл на думата) като орк. Кристал.

Без бой си признавам, че тогава слушах чалга. Мислех, че това са хумористични песни от рода на скечовете на Весо Парцала. После обаче усетих, че тези хора се взимат насериозно и се отвратих.

Едва ли някой ще се опита да отрича, че чалгата е предпочитаният от ромското население и хората около и под долната граница на интелигентност. Също така слушащите чалга са склонни към прекомерна употреба на алкохол и антисоциално поведение от рода на безрасъдна стрелба със законно или незаконно оръжие, побои, кражби, или просто нарушаване на обществения ред.

На въпроса защо слушат чалга, всички запитани отговарят "Ами какво да слушам като седна да пия?" От това би могъл да се извлече логичния извод, че чалгата е пиянска музика. Не е учудващо тогава че е толкова популярна. По нашите ширини пиенето не е средство, а цел. Доброто прекарване се измерва с броя на чашите. Разказват се истории колко сме изпили, а не какво сме правили, пък било то и на пияна глава. Алкохолът определя вкусовете ни.

Но най-лошото е, че чалгата отдавна вече не е вид музика. Днешната чалга все повече заприличва на евтина естрада от времето на първите синтезатори, и се води поп-фолк само за да не изгуби поддръжниците си. В тази връзка, поп-фолкът е като морското свинче. И то, милото, нито е морско, нито е свинче. Чалгата вече се е превърнала в цял един светоглед, основан на утилитаризъм и еснафщина. Чалгата е погребалната песен на всякакви морални ценности. Тя отнема това, което ни различава от животните -- състраданието към другите. Онзи ден, докато си разхождах кучето, един голдън ретривър си нарани лапичката. Веднага всички кучета, включително и моето, прекратиха играта и се събраха около него. Тикаха муцунки и се опитваха да оближат нараненото, за да заздравее по-бързо и да може пострадалото животинче отново да си играе с тях. Колко пъти сте виждали хора да се държат така? Защото аз съм виждал да подминават припаднала жена без никой да се спре и да се поинтересува жива ли е. За помощ и въпрос не може да става.

Чалгаджията не се интересува от околните. Той се интересува само и единствено от себе си. Приятелите си също избира въз основа на личен интерес. Приятел е този, който може да намери евтини части за колата, този, който има пари, този, който може да те запознае с някоя яка п*тка. Чалгаджията избира приятелката си не за да му е приятно с нея, а за да се похвали пред другите. За чалгаджията стойността на един човек се измерва с финансовото му състояние. За чалгаджията дискотеката и кръчмата са храм. Съчувствието и всяка наченка на мислене извън парите са презирани от чалгаджията.

Тъжно е. Тъжно и жалко. Човек, който слуша чалга никога няма да създаде нещо ценно. Чалгата е оловната тежест, която те тегли надолу в блатото на невежеството и животинското, тя е найлоновият плик, който задушава човешкото в теб, докато останат единствено инстинктите за възпроизвеждане, хранене и елементарно оцеляване. И сълзи напират в очите ми щом чуя някое петгодишно дете да слуша поредния чалга хит на телефона си.