avatar

Срещу какво да протестират учителите

Нека да кажа няколко думи в защита на учителите. Писах нещо пдобно в един коментар, но нека да е в отделен пост.

Наистина не разбирам защо Стоян (който между другото уважавам от задочното ни познанство) се е заял с учителите. В един коментар бях посъветвал учителите да се научат да карат влекачи и да блокират движението. Глупости, естествено.

Каква е разликата между стачкуващ учител и стачкуващ шофьор? Първо, шофьорите взимат много повече пари от учителите (тъжно, но факт). Напуснах фирмата, в която досега работех, защото не пътувах достатъчно, а ми трябва да натрупам опит с новата категория. Факт е, че на няколко места ходих за работа. Щом чуя за заплата под 1000 лева даже не си правя труда да се почеша замислено по главата. И това като имате предвид, че книжката за ремарке ми е от 2 месеца. Шофьор със стаж смята за обида под 1000 лева на курс! Кажете ми кога един учител ще вземе 1000 лева за седмица? А това е жалко, защото от учителите зависи дали утрешните управници ще бъдат отговорни и състрадателни, или егоистични парвенюта.

Срещу какво протестират шофьорите? Срещу високите цени на нафтата и пътните такси. А срещу какво да протестират учителите? Те трябва да протестират срещу самолюбието на родителите. Същите тези родители са на моите години и са осакатени от прехода. Те не дават на учителите (които са професионалисти, между другото) да им възпитават децата. Смятат за нормално 5-годишното им дете да хвърли камък срещу куче. Щом възлюбеното им отроче стане на 10 намират за нормално да набие по-слаб съученик. Щом стане на 15, нормално е да налети на даскалката. Къде да протестират учителите срещу това? Това е мисленето на цял един народ, не е грешка на правителството.

В гореупоменатия коментар бях писал, че всъщност колегите ми много пламенно подкрепиха стачката на учителите. Повечето от колегите ми по онова време имаха деца, и коментарите им бяха в духа на "Ама той учителя прекарва повече време с детето ми от мен бе! За толкова пари аз няма даже да стана от леглото сутрин!" Прави сте, че не може да се сравнява труда на учителите с този на шофьорите. Но проблемът е, че учителите нямат срещу какво да протестират. Поговорете с обикновен учител. Първото му оплакване няма да е от ниската заплата, а от липсата на ценностна система в учениците и родителите им.

Има и нещо друго. Един месец изкарах в тази фирма, реших, че не ме устройва и напуснах. До две седмици ще имам нова работа. Мога да изкарам влекача на стачка, и няма да ми пука. Транспортни фирми дал Бог. Ако не са такива като мен, шефовете ще трябва да слязат от SUV-тата си и да подкарат сами камионите. А един учител ако го уволнят под измислен предтекст къде ще ходи? По времето на така мразения комунизъм би могъл да отиде в Родопите. Ама сега и там няма училища. И образователната реформа се изразява в закриване на още училища.

Схващате ли тънката разлика? Аз мога да си позволя да покажа най-големия от петте пръста на настоящата си фирма, защото имам сигурност, че работа за мен ще има. Ние може да нямаме синдикат, но на пътя щом закъсаш и кажеш "колега", знаеш че онзи насреща ще ти помогне. А учителите? Ами аз като бях ученик всеки говореше против другия. Всеки се стремеше да запази работата си. Аз лично не бих могъл да живея така -- във вечна несигурност, вечно мислейки, че не бих могъл да си намеря друга работа, ако ме уволнят (или учтиво ме помолят да напусна) от сегашната.

Затова моля за повече уважение към учителите. Стояне, колкото и да те уважавам, не мога да разбера твоето желание да обиждаш тези хора. Разбери, че те просто не могат да стачкуват ефективно. Поне не докато нямат някаква сигурност за бъдещето си, и докато родителите не разберат колко е важен всъщност един учител.