Всички постове по литература ключова дума

Преглед: >
 
Преглед: >
avatar

Коледа идва в едно селце близо до Панагюрище!

Здравейте легиони! ...
avatar

Блус в дъжда

Вярва а дъжда ме блъска неуморно. Поне вятъра спря. Вървя към подлеза. Там, поне за момент, няма да ме вали. Виденията на наедрелият Орсън Уелс и красивата барманка от пъба се преплитат в една, почти футуристична гледка. Бирата тежи в пикочният ми мехур и главата ми. Капките са сълзи, небето плаче, вместо мен, заради моите провали. Заради всичките ми химери, всичките мъртви мечти и вятърни мелници.
Влизам в подлеза, подгизнал съм, но ...
avatar

Над 870 пловдивски седмокласници са получили двойки по български език и литература


Над 870 са слабите оценки от националното външно оценяване по български език и литература на седмокласниците от Пловдив. Броят е 16.48% от общия резултат, съобщиха за Topnovini.bg от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив.

Пълна шестица по БЕЛ както тази, така миналата година - няма. По математика обаче 6.00 са получили седем ученици, четирима от които са възпитаници на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”.

„Слаб ...

avatar

Неочакван резултат - Валери Петров

Вариант за урок по литература за 4 клас, с който да се докоснем по по-различен начин до творчеството и научим повече за неповторимия творец Валери Петров.
avatar

Литературни шампиони в ОУ "Елин Пелин"

Четирима възпитаници на училище "Елин Пелин" завоюваха първите места в конкурса, посветен на борбата с тютюнопушенето и вредите от него, организиран от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Петокласниците бяха приготвили есета и рисунки, с които участваха в Националната програма за действие "Околна среда и здраве".

44 деца от първи до шести клас от различни пловдивски училища се включиха в надпреварата, като на импровизираната почетна ...

avatar

Септември да бъде, май!?

Напоследък ни подлудиха с тая цифровизация...

Не бе, не с оная "цифровизация"-тя си тече вече 23 години тихо и спокойно, за да не събуди прокуратурата и несменяемите до Края на света съдии и никога не е спирала, а с другата - на телевизорите.

Та, какво мислите ще се случи на 01.09.2013г. в любимото ни Отечество?

Това е само един възможен сценарий, за който се предполага, че към момента съм предсказал само аз. Спокойно, ако някой до тогава .. ...

avatar

Марио Варгас Льоса: Старият канон, който ни позволяваше да правим разлика между превъзходното, обикновеното и отвратителното, вече не съществува: днес той зависи от прищевките на потребителя.

08 Декември 2012 Марио Варгас Льоса

Марио Варгас Льоса: „Цивилизацията на спектакъла“ е опит да се изрази чувството на загриженост, един вид безпокойство, когато виждам как онова, което се разбираше под думата „култура“ когато бях млад, се е превърнало днес в нещо принципно различно. Книгата се опитва да опише тази трансформация и да изследва последствията и превратностите на онова, което наричаме култура днес ...

avatar

И след това

Напоследък рядко пиша разкази, а се отплесвам по жлъчни статии за нашите политици, "общественици" и държавници. Не че мерзягите-крадци не ги заслужават, но в крайна сметка човек май се пилее за дребни хорица и дребни неща.
   И когато сънуваш някакъв сюжет, това значи, че подсъзнанието се бунтува. Следват безброй редакции, но сънят е в основата на сюжета и идеята. Пък както казваше Алеко: "Да вземе да ви хареса!"...
avatar

Пустиня


Сънувам всяка вечер скорпиони.
Пустинята изгаря мойта плът.
В наметката ми люто вятър свири.
Камилите около мен вървят.

И крачат бавно хора и животни.
Керван. Нагъва се като боа.
Пътувам редом с голи монахини...
Евангелието държа в ръка!

Отново постя и молитви пиша.
Жадува истината мойта кръв.
С камшик лекувам страсти и зависимост.
Разстрелвам аз поредната мечта.

Говоря всяка нощ със птици.
Защото никой друг не ме разбра.
...
avatar

а

Седя в хола и си пийвам уиски. Да точно така уиски. Това правя седя и пия. Какво като е 10 сутринта? Не виждам нищо лошо, имам нужда пия. Уискито помага за мисленето или по-точно му пречи, за това го пия. Искам да спра да мисля за нея. Тя. Жената с главно „Ж” . Втора чашка а още мисля, нищо това ще се промени. Все се питам защо? Защо живея? Защо тя не ме обича? Защо я обичам? О, знам отговора на този въпрос, защото е най-красивата и ...
Powered by PageSpeed