Всички постове по история ключова дума

Преглед: >
 
Преглед: >
avatar

Блус в дъжда

Вярва а дъжда ме блъска неуморно. Поне вятъра спря. Вървя към подлеза. Там, поне за момент, няма да ме вали. Виденията на наедрелият Орсън Уелс и красивата барманка от пъба се преплитат в една, почти футуристична гледка. Бирата тежи в пикочният ми мехур и главата ми. Капките са сълзи, небето плаче, вместо мен, заради моите провали. Заради всичките ми химери, всичките мъртви мечти и вятърни мелници.
Влизам в подлеза, подгизнал съм, но ...
avatar

Пътят на Стела (автор: Янко Драгнев)

Посвещавам тази книга на всички, които търсят и обичат Истината.
avatar

Съвременното изкуство - оръжие на ЦРУ

  

Франсис Стоунър Сондърс*


 Съвременното изкуство е било „оръжие” на ЦРУ. Десетилетия наред това се носеше като слух или шега сред арт средите, но сега вече е потвърдено като факт. По време на Студената война Централното разузнавателно управление е използвало модерното американско изкуство, в това число и творби на художници, като Джаксън Полък, Робърт Мадъруел, Вилем де Кунинг и Марк Ротко, като оръжие. Подобно на принц от ...

avatar

Ново тълкуване за основаването на българската държава  В последните години в научните среди у нас започна да се надига спор колко са етносъграждащите елементи на нацията ни и до каква степен траки и прабългари са повлияли за изграждането на Българската държава.
  Дълги години се смяташе, че имаме славяно-българска държава, преди намерените в последните десетилетия археологически находки да породят съмнение дали всъщност не става дума за трако-славяно-българска или както все повече ...
avatar

Просветителски фундаментализъм или нов расизъм? Паскал Брукнер

Паскал Брукнер защищава Айан Хирзи Али срещу Айън Бурума и Тимъти Гартън Аш, определяйки тяхната идея за мултикултурализъм като опит за приковаване на хората към техния произход

„Какво да кажем за човек, който предпочита да се подчинява на Бога вместо да се подчинява на хората и който е сигурен, че ще прекрачи прага на рая когато ти пререже гърлото?“ – Волтер

 „Колониализмът и робството са създали у западните ...

avatar

„Катехизис на революционера”. Корените на комунистическия терор

„Катехизис на революционера” представлява устав на руската терористична организация „Народна разправа”. Този документ е плод на колективното творчество на Сергей Нечаев, Михаил Бакунин, Петър Ткачов, Г. П. Енишерлов. На тях принадлежат основополагащите идеи на „революционния макиавелизъм”. Документът се състои от четири раздела, разбити на отделни параграфи.

  1. Отношението на революционера към самия себе ...
avatar

Григор Димитров на среща с историята!

Чудото стана! Григор Димитров за първи път в историята на българския мъжки тенис успя да стигне до 1/2 финал на ATP и то на престижния турнир в Куинс!
avatar

Размирници

Мъдреците не се страхуват от могъщите владетели,
А княжеският дар не им е нужен;
Правдив и свободен е мъдрият им език,
И с небесната воля дружи.
А. С. Пушкин

Във всички времена е имало такъв тип хора, които никога не са се вписвали в създадените социални стандарти на еснафския мироглед. Те задавали неудобни въпроси и също така противоречили на устойчивите догми, които по принцип били удобни на управляващите вихрушки.

В още по-древни ...

avatar

ИМА ЛИ БОГ РАЗУМ

Най-големите проблеми, които крие в себе си Библията, са противоречието на редица нейни внушения със съвременните представи за структурата и функционирането на света, както и логическите несъответствия, иманентно съдържащи се в нейната религиозна концепция. Държа да подчертая, че това не са незначителни детайли и невзрачни подробности, а основни стълбове на библейската доктрина, без които тя би рухнала безнадеждно. 

 Представяйки тази ...
avatar

Колко е важно приятелството

 Историята на едно момченце и неговите ръце и крака

Живеело някога малко момченце. То още било бебе и не знаело други думи освен „мама" и „тате".

FriendshipНо ръцете, краката и очите на момченцето вече можели да говорят. Една нощ, когато лежало в своето креватче, те започнали да се карат кой от тях е най-важен.

-  Ние сме най-важните! - твърдели очите - Без нас краката нямаше да знаят къде да отиват, а ръцете - какво да вземат.

-  Не, ние сме ...

Page accelerated by IISpeed - Page Speed optimization by Google for Microsoft IIS and ASP.NET