avatar

Отговорът на ВАЦ

Получи се отговор от ВАЦ. Подробен превод следва. Кратко преразказвам съдържанието:

Писмото е подписано от г-н Петер Имберг - Главен управител на вестникарска група България. На база на нашето писмо са направили запитване до ТРУД и са получили коментар от г-н Кицевски, в който той обяснява следното:

На вниманието на г-н Имберг


ОТНОСНО:


www.bezmonitor.com


Уважаеми г-н Имберг,

Накратко нещата стоят така: За нуждите на изграждането на сайта Знам.бг КК "Труд" започна да изкупува авторски права за електронни издания. Сред закупените са правата на класиците Елин Пелин и Йордан Йовков, освен това, както Ви е известно, притежаваме права за енциклопедии, истории и др.

Голяма част от тези произведения са качени пиратски в различни сайтове, които печелят, като ги продават срещу абонамент. Преди около два месеца установихме някои от тези сайтове и разпратихме любезно писмо, в което искаме произведенията, върху които притежаваме права, да бъдат свалени. Предлагаме, за да не губят потребителите на тези сайтове, да бъде направен линк към нашия сайт, където те ще имат същия достъп, както досега - безплатен до по-голямата част от тези произведения.

Вместо да изпълнят това нормално законово изискване, пиратските сайтове започнаха атака срещу нас, като изопачиха фактите: те започнаха да разпространяват клеветата, че "Труд" лишава незрящите от книги". Повод е, че сред ползващите пиратска продукция сайтове е и Безмонитор.ком, създаден от незрящия Виктор Любенов.

На него ясно му бе обяснено, че както и досега, всички произведения, върху които имаме права, що се отнася до незрящите, ще бъдат свободни и безплатни. Нашите условия са обаче това безплатно съдържание да се доставя през нашия сайт и във вид, подходящ за ползване на незрящи (защото до този момент то бе качено като във всички други сайтове, т. е. - за зрящи). За съжаление отне известно време, докато и г-н Любенов осъзнае, че ние не пречим с нищо на четенето на незрящите, а напротив.

Междувременно, докато си изясним отношенията, това беше използвано от пиратските сайтове, за да започнат кампания срещу нас като повод да не свалят продукцията си.

 

Тъй като сме закупили част от правата от Министерството на културата, ние се обърнахме с писмо до министерството да поеме защитата ни. То е разпоредило на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" да се заеме със случая. Предали сме съответните материали в специализирания отдел.

Подобна атака, неосноваваща се на никакви факти, заедно с атака срещу нашите футболни ДВД-та, излезе в безплатно разпространявания в София в-к "Седмична поща". Говорих с г-жа Милка Езекиева и проучваме възможността да съдим този вестник, който в почти всеки брой съдържа клевети и нападки срещу 'Труд"  и "24 часа" - вероятно ги смята за своя голяма конкуренция.

В общи линии това е случаят. Истината е, че незрящите не са лишени от нищо, но пиратите искат да ги ползват като щит, за да продължат да публикуват произведения, за които не плащат права.

София, 15 юни 2006 г.

/п/   Никола Кицевски


Като коментар от ВАЦ казват, че от писмото следва, че от издателство ТРУД не стоят на пътя на слепите към книгите, напротив - загрижени са да го защитят. От ВАЦ се надяват сега нашето мнение по темата да се промени. Отворени са за допълнителни наши въпроси.

Съжалявам, че поради липса на време преразказвам отговора. Обещавам до ден-два да го преведа и публикувам.

Превода, както и отговора на ТРУД ще изпратя за коментар до Виктор от Безмонитор.