avatar

Велик е нашият войник - ама друг път

Е, няма такъв срам. Български командир се ИЗВИНЯВА за термина "турско робство" на турчин, на 3ти март! http://alturl.com/zkvf Потресаващо. (копирам статията, защото вече веднъж я промениха) Коментарът ми след нея.

"В българския военен контингент в Афганистан е била спряна презентация по случай 3 март, съобщава БНР.

Презентацията е била подготвена от майор Даниела Благоева.

Проблемен в презентацията на Благоева бил израза "турско робство".

Изразът е разгневил бригаден генерал Левент Чолак, твърдят от ВМРО-БНД (в официалния сайт на партията).

Във вторник българското Министерство на отбраната разпространи следното съобщение:

„Във връзка с журналистически въпроси, свързани с презентация по повод 3 март - Националния празник на Република България, на майор Даниела Благоева – офицер в Центъра за отбрана от земни атаки на летище Кабул в Афганистан,  ви предоставяме следната информация:

Майор Даниела Благоева изготвя презентация по повод Националния празник на Република България – 3-ти март, и я разпространява във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул, което не е част от служебните й задължения.

Националният командир на контингента полковник Петко Лилов назначава служебна проверка по случая, която установява, че в презентацията е допусната терминологична грешка в текста на материала.

Полковник Лилов провежда още същия ден, 3 март, среща с Командващия регионалното командване „Столица” бригаден генерал Левент Чолак, на която се изясняват обстоятелствата и случаят е приключен.

На проведената двустранна среща в Афганистан турската страна остава удовлетворена от навременната реакция на българското командване.

Майор Даниела Благоева продължава да изпълнява задачите си в мисията в Кабул на друга длъжност. Тя ще се завърне с планираната ротация на контингента“.

Dnes.bg припомня, че според редица авторитетни историци, културолози и хуманитаристи терминът  „турско робство” е неточен.

Според видния френски хуманитарист Бернар Лори, например, терминът "робство" принадлежи към романтичната терминология и не може да даде научнообоснована аргументация на действителността.

Да заместим и думата "турско", чието семантично значение се е променило коренно през XX век, с по-точната
"османски" - пише Лори през 1996 година." източник

Просто няма как да не се възмутя. Че не е турско, не е - османско е, от където и да го погледнем. Въпреки че, Турция е пряк наследник на Османската Империя. Но както и да е, приемам че трябва да се нарича Османско. Но дали е робство, не смятам, че могат и трябва да го казват "видни френски хуманитаристи". Дали е робство зависи от това как са го виждали хората, които са живели през него и които са се борили с него. Вярно е - имали сме повече права от средно-статистическия роб-негър, но сме и били на съвсем друго цивилизационно и организационно ниво при завладяването ни, че да имаме или нямаме същите права като тях.

Робството има изключително дълга история от зората на човечеството, и са ми много смешни опитите да го сведат изцяло до ситуацията в САЩ. В различните култури робството има съвсем различни измерения - например накоро четох за Южна Американските канибалски племена и какви шантави обичаи имат и в много случаи пленникът става роб, на този който го е хванал (докато не го изядат) и е щастлив да му бъде роб и да му служи и има свободата да ходи почти навсякъде и да прави почти всичко. Включително получава жена от племето. И "собствникът" му  е горд и искрено привързан към своя роб, защото това е обичаят. Можеш ли да кажеш, че това не е робство само, защото не прилича на робите работели на плантациите в Америка. И съм сигурна, че има много други подобни обичаи, за които не знам. Дори съм склонна да мисля, че робството е почти естествено състояние на човешките взаимоотношения. На нас ни се струва нецивилизовано, но е въпрос на обичаи как ще го приемеш.

Едно е ясно - в България никой не е бил щастлив от завладяването ни от турците, нито е обичал мъчителите си. На никой не му е било приятно да му взимат необратимо децата, нито да му влизат в къщата и да го колят произволно. Не казвам, че българите са били постоянно подложени на мъчения и кланета, но все пак сме живели заедно 500 години, не може да се очаква друго.

Не съм достатъчно историчка, за да кажа колко процента се различава османското робство от други феодални отношения, но няма значение.  Важното е, че хората, които са се борили срещу турците са го наричали робство. Важното е те в какво са вярвали, защото те са си дали кръвта за нашето освобождение. Ако те са го наричали робство, значи и ние сме длъжни да го наричаме така и никой няма право да го нарича по друг начин. Най-малкото пък някакъв продажен командир, който на връх националния ни празник смее да се извинява на турците за причиненото неудобство. Те нямат право на мнение! Това си е нашият национален празник и нашата история. И според мен поведението на българската армия в този случай е срамно. И е много странно, че тази история се разгласява 13 дена след случката.