Съвети при покупка на употребяван автомобил

Човек и добре да живее, идва моментът в който си купува автомобил. Може да се поспори дали нов или употребяван автомобил води до натрупването на нерви след покупката, тъй като съвременните нови автомобили страдат от проблеми, които се говори, че са заложени още при проектирането и производството на колата, като програмирано бързо стареене на материали и износване на части, превръщайки купувача в абонат на една продължителна поддръжка. Днес е модерно ако си купиш някакъв продукт, след това да се опитат да те превърнат в редовен клиент за допълнителни услуги към този продукт - сервизни дейности, редовна поддръжка в оторизиран сервиз, отключване на екстри по колата (най-новите я имат и тази услуга, софтуерно активиране на допълнителни функционалности, които си ги има, но не си платил да ползваш). 

Покупката на употребяван автомобил пък носи след себе си други главоболия, много от които са ясни още в момента на покупката, като задължителна смяна на ангренажен ремък, ролки, някои лагери, масла на двигател и скоростна кутия (особено, ако е автоматична), масло на диференциал и раздатки, ако автомобилът е 4x4. Филтри, помпи, антифриз. Пълна програма. А много често и гуми, особено ако купувачът държи на своята безопасност.

Въпреки плюсовете и минусите на двата избора, най-честият избор е именно покупка на автомобил на старо. Дали по финансови причини, дали защото новите автомобили станаха кът поради недостиг на електронни компоненти.

Авторът на тази публикация не претендира за професионализъм в темата. По-скоро се опитва да опише какво е разбрал, че е необходимо да се гледа при един оглед на автомобил от частно лице или автокъща.

Външни признаци

Когато харесате автомобил, задължително отидете да го видите на място. Пригответе се предварително, че ще има посещения, които ще са загуба на време, тъй като ще видите неща, които не са били описани в обявата и още на пръв поглед ви смущават. Но това е част от дейностите по избор на автомобил. Не може да очаквате, че първия срещнат ще бъде Вашия. Дори и да се почувствате, че сте влюбили от пръв поглед, малко трезва преценка няма да навреди. Затова ако общото ви впечатление е, че автомобилът си заслужава, опитайте се да се вгледате и в някои дребни детайли. Повярвайте, автоджамбазите са майстори в това да прикриват проблеми, затова трябва да се съсредоточите в задачата, дори и продавача да се опитва да ви разсее.

Ако продавачът твърди, че колата е на примерно 140 000 км., опитайте се да намерите потвърждение на думите му по степента на захабяване интериора. Ползването на един автомобил с течение на времето оставя следи. Обърнете специално внимание на степента на износване на топката на скоростния лост, пластмасите в купето, волана - особено, ако е кожен можете да видите износването му по ръбчетата, където е зашит. Вижте тавана - има ли следи от наводнение, провиснал ли е? Огледайте гумените уплътнения на прозорците - прегоряла гума може да означава, че колата е стояла дълго време на слънце без да се движи, с години вероятно! Бъдете внимателни специално за този детайл - джамбазите са се изучили и запълват гумените лайсни с гума, която при по-силно слънце почва да лепне и да остава по пръстите. Аз лично имах такъв случай, който за съжаление не видях навреме.

Под капака

Задължително отворете предния капак на автомобила и разгледайте външното състояние на двигателя, тръби, маншони. Нормално е двигателят да е прашен. Не е нормално да е чист, особено за употребяван двигател. Ако видите чист двигател, то е вероятно джамбазинът да го е измил в опит да прикрие теч от гарнитура или уплътненията на дюзи, свещи. Веднага трябва да светне сигнална лампа и да се има едно наум. Огледайте ремъците, доколкото се виждат, акумулатора, клемите, състоянието на радиатора и разширителното казанче на антифриза. Отворете капачката бавно (на студен двигател). Опитайте се да чуете, дали изсъсква при развиване, за да освободи налягане. Липса на такова може да е признак за проблем. Опитайте се да видите състоянието на антифриза - чист ли е, има ли парцали, мехурчета? Всичко различно от чист антифриз трябва да ви подскаже за евентуални проблеми. Огледайте се около казанчето и най-вече около тръбичката, която изпуска налягане. Ако има следи от засъхнал антифриз, то вероятно охладителната система вдига по-високо налягане от това, което капачката е проектирана на издържа преди да отвори клапана за освобождаване на налягането. Казано на езика на майсторите - "надува маркучите". 
Непременно вижте нивото на маслото с "щеката", както и нивото на спирачната течност. Ако в маслото видите пяна, емулсия, това е признак, че маслото се смесва с антифриз и гарантира скъп ремонт!

Ходова част

Като ходите на оглед на автомобил, бъдете готови малко да се понацапате, затова не обличайте официални дрехи. Задължително се опитайте да погледнете под автомобила, около джантите, предния и задния мост, ауспуха, както и състоянието на джантите и гумите. Изпускателната система  - гърне, ауспух е нормално да имат малко ръжда. Те все пак са донякъде и консуматив. Но на прагове, калници и мостове, ръжда не трябва да откривате. Огледайте амортисьорите - скъсани ли са маншоните им, има ли следа от теч на нещо по тях? Тръбичките за спирачните апарати имат ли признаци на напукване? Опитайте да раздрусате колата - стабилиза ли се бързо? Ако не можете да установите по този начин, опитайте по-късно при пробното шофиране да минете през дупка и да оцените стабилността. Друсанията трябва бързо да затихват, а не колата да се люлее продължително.

Пробно шофиране

Задължително се качете на колата, която сте харесали и направете поне няколко километра с нея градско и извъградско шофиране. При запалване се опитайте да слушате двигателя, а като запалите отидете отново отпред и се заслушайте в шумовете идващи от движателя, както и от ремъците и алтернатора, водна помпа и маслена помпа. Виене, скърцане - не са нормални! Леко почукване - също не е на добре. 
Обратно в автомобила и газ! Оценете колко гладко се включват скоростите, както и как се изключват към неутрална предавка. Опитайте да видите къде "отлепя" съединителя - на полусъединител и първа скорост отпускайте плавно за да видите кога колата ще потегли. Високо отлепящ съединител е признак за проблем и евентуална скорошна смяна, а такъв на китайците от LUK е около 1600-2000 лв с демпферен маховик.
В движение оценете возията. В град като София от дупки не страдаме, така че ще имате възможност да изпитате лесно състоянието на амортисьорите. Излезте извън града и опитайте да ускорите. Колата бие ли на една страна? Ускорява ли бързо и лесно? При по-високи обороти чува ли се шум откъм турбината, ако колата е с турбина? Чуват ли се странни шумове? Спирачките спират ли по начина, по който желаете да спират, регулирайки натиска на педала?
Разбира се, огледайте и таблото за светнали лампи. Колкото и да ви обясняват, че това са лампи, които светейки показват, че работят, не вярвайте на тези дивотии. Лампичките светват за няколко секунди при палене, когато се извършва проверка на сензорите и работоспособността на системите, а ако останат да светят, това означава, че има записана грешка в компютъра на колата или не е успяла да премине първоначалния тест при стартиране. Огледайте се да видите, дали всички лампички светват при палене. Ако лампичката за двигател не светва в началото, това може да е признак, че джамбазинът я е деактивирал за да скрие проблем. По време на шофиране следете индикаторите за температура на антифриза, тествайте климатика и отоплението. Ако климатикът е двузонов, вижте дали и двете предни духалки духат студено или топло, ако настроите близки температури на двете. Ако едната духа по-различно, може да има запушване на радиатор, което отново е скъп ремонт.

Разбира се, тествайте чистачките, дали прозорците се отварят и затварят докрай, мултимедията, осветлението в салона, седалките за движимост.  Но тези неща правете на светофар, не в движение!

Последен оглед

След пробното шофиране двигателят трябва да е загрял. Отворете отново капака и огледайте финално. Опитайте да стиснете маркучите, водещи към разширителното казанче. Ако пръстите ви потъват с усилие, но все пак потъват, всичко е наред. Но ако е трудно да ги сплескате с пръсти, значи са под високо налягане (твърди). Нормално е да са горещи, ако внимавате, няма да се изгорите. С парче дебел плат отвийте бавно капачката на разширителния съд, като внимавате, тъй като като течността е вряла и под налягане и ако ви опръска, ще ви нарани. Слушайте дали ще изсъска. Следете нивото - какво беше преди да отвъртите капачката, какво е след това? Погледнете вътре - течността съдържа ли мехурчета? Ако съдържа такива, това може да е признак за издухана гарнитура на главата, проблем с главата и дори с блока, което е един от най-скъпите ремонти. Огледайте отново двигателя за новопоявили се петна в следствие на шофирането.

Социален инженеринг

Без това не може. Колкото и да гледате, може да пропуснете нещо, а също така някой дефект да е толкова умело прикрит, че да не успеете да го хванете. Слушайте какво говори продавача, ако си противоречи, кажете му и гледайте реакциите му. Той със сигурност е нервен, тъй като иска да продаде автомобила. Следете поведението му, опитайте да хванете признак, че иска да прикрие нещо. Задавайте въпроси, слушайте какво ви отговаря. Преценявайте отговорите, претегляйте ги в съзнанието си, опитайте да усетите дали ви лъжат или крият нещо. Въпреки огледа, който сте направили, кажете на продавача, че държите да заведете автомобила във ваш сервиз за да направят оценка на състоянието му. Променя ли се поведението на продавача? Разпитайте какви ремонти са правени, дали има документи за тях, може ли да ви ги покаже? Какви части е избирал при ремонтите, дали са от "евтините", колкото да се закърпи за продажба? Вижте дали има табелка за смяна на масло и вижте текущите километри. Ако видите период по-голям от година и повече от 10-15 000 км, питайте продавача на какво се дължи това? Ако купувате колата от автокъща, снимайте VIN номера и опитайте да го проверите в интернет за сервизна история. Ако успеете да намерите такава, следете за нередности, например преди година колата да е била на 200 000 км, а сега да е на 178 000 км.

Накрая, независимо дали автомобила и продавача са издържали успешно вашите тестове и анализи, задължително заведете колицата и на сервиз преди покупката. Там могат да се видят и неща, които няма как да разберете на момента. А и е второ мнение, което е още по-важно, тъй като е специализирано.

Желая ви успех в избора на автомобил! И щастливо и безаварийно шофиране! Опитах се да събера в тази публикация опита си, част от който е изстрадан лично от мен. А друг е споделен в публикации в автомобилни форуми.