Оптимизации по BgLOG.net

Продължавам с новините по развитието на BgLOG.net.

През последните седмици сайтът беше прехвърлен към нов хостинг доставчик - 8 ядрен сървър с обилно количество памет. Паметта не се оползотворяваше както трябва, дори с повечето ресурси и поради това бяха въведени допълнителни оптимизации, като сред които:
- Динамично кеширане на съдържанието
- Оптимизация по време на зареждане на всички зареждащи се от браузъра ресурси, като JS скриптове, картинки, CSS, HTML
- Memcache кеширане на заявките към сървъра
- Пренаписване на всички картинки, така че да са по-малки и да се зареждат бързо.
- LazyLoad на всички картинки - зареждат се със скролирането на страницата. Така се зарежда само това, което е нужно и става мигновено.
- Всички скриптове се комбинират и зареждат разпределено. JS се зарежда накрая.
- Активирано компресиране на скриптовете за по-бързо зареждане.
- SSL сертификат за по-висока сигурност. Целият сайт вече зарежда през SSL връзка - нещо, което Google отдавна препоръчва за всички сайтове по света.

След доста труд по CSS успях да оптимизирам донякъде и зареждането на сайта чрез мобилни устройства. Вече е удобно да се чете и пише от смартфон. Разбира се, има доста работа по това още, за да се наблегне на удобството, но основата е поставена.

След всички тези оптимизации успях да намаля времето за реакция на сървъра до 0.70 секунди. Подобренията веднага се забелязаха от търсачките, при което се отбеляза ръст на посещаемостта и най-вече посещаемостта от мобилни устройства с доста голям процент и вече дялът на потребителите на сайта, които го ползват чрез смартфон е около 38%.

Това са само част от оптимизациите, като това е само началото. Както бях писал по-рано в момента се работи върху прехвърлянето на сайта на нова платформа, която ще позволи много повече функционалност, модерен вид и удобство. Поради тази причина моля всички, които имат регистрация да проверят дали имейл адресът им е актуален. При миграцията паролите няма да могат да се прехвърлят и всеки потребител ще трябва да изиска нова парола, която няма как да получи, ако имейл адресът му е невалиден.

Предстои още много работа, целта на която е да направим отново BgLOG.net едно уютно и приятно място. Надявам се на помощта на всички вас, които обичате сайта! :)