Мисията Джуно до Юпитер - гледайте на живо

НАСА излъчва на живо обиколките на космическият кораб Джуно около газовият гигант Юпитер. Мисията е много интересна и определено си заслужава да се види. Най-интересно е преминаването около червеното петно,  представляващо антициклон, който продължава да се вихри в продължение на стотици хиляди години на повърхността на планетата.
Целта на тази мисия е да се предостави информация за атмосферата, структурата и магнитосферата на Юпитер. Учените искат да проверят хипотезата, че газовият гигант има твърдо ядро. Уникалните данни на Джуно, достигнали до нас ще ни помогнат да разберем по-добре еволюцията на небесните тела в нашата слънчева система и извън нея.



Джуно вече успя да постави рекорд за най-далечен полет в космоса на апарат, захранван със слънчева енергия. При това му предстои да достигне и максималното разстояние от Слънцето от 832 милиона километра.

Космическият кораб на Европейската космическа агенция Rosetta е предишният рекордьор, като неговата орбита достигна границата от около 792 милиона километра през октомври 2012 г. по време на своя подход към кометата 67P / Чурюмов-Герасименко.

Джуно е първият, захранван със слънчева енергия космически кораб, проектиран да работи на такова голямо разстояние от нашето слънце. Ето защо повърхността на слънчевите му панели от силиций и галиев арсенид, необходима за генериране на необходимата електрическа мощност е огромна - площта е от значение при такова голямо отстояние от източникът на светлина. Четиритонният космически кораб носи три 9-метрови слънчеви панели, с 18 698 отделни соларни клетки. На разстояние от Слънцето, колкото е Земята, клетките имат потенциала да генерират около 14 киловата електроенергия, но на такова далечно разстояние от Слънце, колкото е Юпитер, енергията, която се произвежда е много по-малко.