BgLog представя - Хакерско състезание Hack Attack!

Втори национален хакерски конкурс “Hack Attack” 2006

За втора поредна година Българска издателска компания, списание “Софтуер & Хардуер” и вестник “Компютри”, със съдействието на “Адсис Груп” и под егидата на ISECA, имат удоволствието да ви поканят да участвате или да бъдете свидетел на уникалното за България състезание по мрежова сигурност “Hack Attack”. BgLOG.net е медиен партньор на събитието и то ще бъде отразено в общност "Интернет" :) Ще се радвам да се видим на състезанието! :)

Събитието, за което ще се говори дълго сред професионалните и любителските среди в България, тази година ще се проведе на 16 април в сградата на Руския културно-информационен център, намираща се на ул. “Шипка” 34.

Всеки, който желае да участва самостоятелно или с отбор в атаките, трябва да заяви това предварително на e-mail contest@computers.bg със заглавие “Hack contest”. В случай че някой от участниците иска да запази своята анонимност, неговото желание ще бъде удовлетворено.

Състезанието ще провери знанията на участниците в областта на информационната сигурност по два начина – като инсталират и настроят определени мрежови услуги/сървъри и като проведат атаки върху сървърите/услугите, инсталирани от другите участници и върху такива, които са настроени предварително от журито. Журито също ще атакува услугите, инсталирани от участниците.

Състезанието е ориентирано към системни администратори, обучаващи се и напреднали експерти по информационна сигурност.

Първата награда в Hack Attack ще бъде лаптоп Acer Aspire 3003NLMi (Mobile AMD Sempron 3000+ (25W), 256 MB RAM, 15“ XGA TFT, 40 GB HDD и DVD-RW Dual DL), предоставeн от списание “Софтуер & Хардуер” + раница за лаптоп Dicota, предоставена от фирма “Диджитал Партнерс”. Участникът, класирал се на второ място, ще грабне MP3 плеър Canyon, предоставен от “АСБИС България”, както и раница за лаптоп Dicota от “Диджитал Партнерс”. Третата награда ще бъде раница за лаптоп Dicota + тонколони Canyon. Очаквайте още награди и други приятни изненади!

Не забравяйте, че освен безспорно апетитните награди, участието в „Hack Attack“ е и възможност за изява и предпоставка за създаване на контакти с водещи специалисти и фирми в областта.

Цели

Участниците ще имат три вида цели за атакуване – сървъри на други отбори, сървъри на журито и работни станции на противниковите отбори.

Участие

Участниците могат да бъдат отбори от един до трима души. Те могат да носят и използват собствени работни станции (без монитори) или да им бъдат осигурени от организаторите. Всички отбори трябва да заявят своето участие до 13 април на посочения по-горе e-mail адрес.

Осигурена техника

На всеки отбор се предоставя по една машина за инсталиране на зададените от журито услуги (освен ако не носят своя). Тези машини ще са еднакви за всички участници.

Протичане на състезанието

Състезанието ще се състои от общо три етапа. В първия ще бъде дадена възможност на състезателите да разположат оборудването си и да стартират работните си станции. На участниците ще бъде осигурен и достъп до интернет за подготовка и за последвалата инсталация на сървърите. Ще бъде предоставена и точна информация за услугите, които трябва да бъдат инсталирани, както и за точния брой точки, който носи всеки пробив. Продължителност – 1 час.

Във втория етап на състезателите ще бъдат предоставени физически сървърите и ще им бъде дадено време да инсталират и настроят различните услуги. Физическите носители, от които ще се инсталират операционните системи, се осигуряват от състезателите. Допълнително ще има интернет свързаност за инсталиране на останалия нужен софтуер. Продължителността на този етап е 2 часа.

В третия етап сървърите ще бъдат разположени в rack и ще започне самото атакуване. В този етап е позволено и да се донастройват и конфигурират сървърите (например ако времето от предишния етап не е стигнало). Докато трае състезанието, всеки отбор, направил пробив, трябва да извести журито и да покаже резултата от действията си, за да бъде зачетен. Също така отборите ще бъдат известявани за пробивите в някоя тяхна услуга от друг отбор или от журито. Пробиви на услуга от различни отбори ще бъдат зачитани. Продължителността на последния етап е 4 часа.

Точкуване и класиране

Класирането ще става по получен брой точки, като те се дават на отбор за (подредени по важност):

пробита или спряна услуга на друг отбор;

пробита или спряна услуга на сървърите на журито;

услуга, работила през 95 % от времето на третия етап от състезанието;

пробита или спряна работна станция на друг отбор.

Точки се отнемат на отбор за (подредени по важност):
пробита или спряна работна станция;
услуга, неработила повече от 5 % от времето на третия етап от състезанието.
Услугите и изискванията към тях, както и точките, които всеки пробив дава/отнема, ще бъдат обявени в деня на състезанието.

Програма на състезанието
09,00–10,00 – приемане на участниците
10,00–11,00 – първи етап
11,00–11,30 – откриване
11,30–13,30 – втори етап
13,30–14,00 – монтиране на машините в rack-овете и кратка почивка
14,00–18,00 – трети етап
18,00–18,30 – почивка
18,30–19,00 – разбор на състезанието
19,00 – закриване

Допълнителни условия
Забранени са физическите атаки.
Забранено е филтрирането на база противников отбор на определени услуги.
Забранени са атаките извън мрежата на състезанието.
Целият трафик от състезанието ще бъде записан и анализиран допълнително при определяне на крайното класиране.