avatar

началото

Начало

 

Този блог ще е посветен на киното. Омръзна ми да коментирам филми в IMDB с разни чужденци, защото няма такъв форум (имам предвид сериозен) на български. Затова стартирам собствен блог по темата, който донякъде да изпълнява подобни функции.

 

Първата ми тема ще бъде малко встрани от киното, но пък има отношение по въпроса. Става дума за това, че основният ми източник за гледане на филми е архивът на arenabg. Сигурно тук някой ще кажат: като си такъв фен на киното защо нарушаваш интелектуалните права на любимите си режисьори и т.н. Само че!!! За съжаление много от старите филми, които искам да гледам не ги въртят по кината, няма ги на DVD или видеокасети и изобщо няма официален достъп до тях. Да не говорим, че някои от филмите, които са в този архив никога не са влизали официално в България, тоест българските киномани нямат никакъв шанс да ги гледат, ако не ползват "пиратско копие". Е добре тогава, значи алтернативите са две - или правиш всичко както си му е реда и гледаш само това, което вкарват киноразпространителите (т.е. касови филми, с изключение на някоя друга киномания), т.е. не си никакъв киноман, или изполваш сайтове с незаконно съдържание и следиш всичко или почти всичко (включително с ретроспекция) на даден режисьор, актьор, сценарист и т.н.

 

Ако някой се сети да направи официален киноархив (подобен на arenabg), но със заплащане на съответния файл - напр. 1 лв., предполагам че сериозните киномани няма да имат нищо против да заплащат тази сума (като признание за труда на създателите на филма). Засега обаче алтернативата е една.

Но стига толкова по този въпрос. Следващите ми постинги ще са за конкретни филми, режисьори, актьори и т.н.