avatar

Честит Петровден! Честито на Петър и Павел!

    На този ден Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел. Те са едни от най-видните ученици на Иисус Христос, наречени стълбове на християнската църква.  Наричани са и "Вселенски учители", защото в посланията си са оформили основните правила за живот и вяра. С живота си Светите Апостоли са доказали, че грешният човек може да надрасне своето несъвършенство и да бъде спасен.

Петровден, както още българите наричат този празник, съвпада с най-усилния период от стопанския живот у нас. Народът ни го свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове.

Вярва се, че обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари. Като курбан се принася петровско пиле. Това е свързано със значението, което в древната митология се е придавало на петела - слънчев знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.  (news.bg)

Днес празнуват : Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.

    Честито на именниците! Да почерпят!

     Честито на всички!