avatar

Тош патентова подобрена изборна бюлетина, която може да спести на данъкоплатците милиони левове

Увод


Въпрос:
Има ли закон или официални разпоредби, които определят по какъв начин трябва да изглеждат бюлетините?
Отговор: Сигурно. Интегрални, минтегрални...

Въпрос: Не е ли идиотски начинът по който изглеждат бюлетините, и не е ли глупаво да се хаби толкова много хартия за отбелязване на двуцифрено число?
Отговор1: Глупаво е...
Отговор2: Напротив - ЦИК е в картелно сътрудничество с печатниците. ;)
Отговор3: Как не те е срам! Такава трябва да е! Ъъъъ... Защото... Ъъъъ... Защото има нискообразовани хора, които имат право на глас, но няма да се оправят с по-сложна бюлетина!

...

Описание на съществуващото решение за изработка на бюлетина

На дълъг и  широк лист се изписват номера и до тях имена. Изборът представлява отбелязване в квадратче, като важен за преброяването е номерът.


Описание на подобрената бюлетина


1. Бюлетината съдържа само номера и квадратчета за отбелязване, без имена. На лист с ширина само 10-тина см могат да се съберат 4-5 реда с номера с много едри цифри.

2. Печатат се списъци с имената на всички партии или кандидати и съответните им номера.

3. Броят на списъците е само колкото е броят на "тъмните стаички". Във всяка се поставя такъв списък, с който избирателят може да направи справка, ако не е сигурен за номера на своя избраник.

Заключение

Направеното подобрение ще спести много средства по издаване на бюлетините и ще опрости и ускори преброяването, особено в случаи с бюлетини, които са като "чаршафи" в сегашния си вид.


(C) Тош 2007 ;)