avatar

Супер Бианка - Супер Арестувана

/това го копнах от Блог.бг - едно време писането вървеше в другата посока, но тук доста опустя тия дни. Поради което е написано по-скоро в обръщение към безлични читатели. За разлика от писанията ми тук, които се пишат с цел да бъдат лични. Така че се извинявам предварително, ако някой се почуства пренебрегнат - не е така :) / 

Според последните новини, Супер Бианка е била арестувана задето се е опитала да пробие президентския кортеж (?!) , за да попита нещо Президента, и сега е в пернишко РПУ, защото не е носела лични документи в себе си.

Изчетох доста от коментарите по случая и се изумявам колко заблудени са някои хора. Както винаги гледат само частното, а не мислят за общото.
Тезите в коментарите:
1) "Аз не харесвам Супер Бианка (или шоуто, в което работи), защото е тъпа, лигава, руса и т.н. и затова нека й е"
2) "Мразя президента и затова съм против случилото се"
и вариации и пермутации на темата.
Тук таме се срещат и смислени коментари като "Супер Бианка е журналистка и има право да пита президента каквото реши" или "Супер Бианка се е опитала да пробие кортеж от здрави мъже?!" , но те мигом биват удавяни в 1)

За да се изясним, това че някой е тъп и/или лигав и/или рус и/или не отговаря по някакъв начин на вашите или моите разбирания за качествен журналист, не го прави по-малко журналист. Нито пък по-малко човек. Всъщност няма никакво значение кой се е опитал да се добере до някой политик или по какъв повод - да му каже, че го мрази, обича, да му зададе въпрос или да му разкаже за болката си. Това е право на всеки от нас. Има значение единствено и само КАК го прави - дали е със сила, дали създава опастност за нечий живот ... или не.

В случая с Бианка, е, много се съмнявам, че тя е поставила в опасност живота на някого. Или че се е опитала с юмруци да стигне до президента. Някак не мога да си представя толкова слабо момиче да направи това. Най-много да извика нещо, което мисля, че не е нарушение на закона. Т.е. да я арестуват задето е поискала да зададе въпрос на президента е напълно незаконно.

Но те, разбира се, не го правят заради това, нали? "От прессекретариата на държавния глава заявиха, че нямат нищо общо със случая. " !!! Просто пернишките полицаи решили да я арестуват, защото симулирала ПРИПАДЪК. Явно и това е незаконно.

Драги ми сънародници. Докога ще позволявате да бъдете манипулирани. Докога ще оставяте съмнителните си чувства по отношение на предаване или телевизия или личност, да засенчват вашите преценки за добро и зло, редно и нередно?!

Супер Бианка ми е симпатична, но на който и да му се беше случило, щях да се опитам да го защитя. Защото това което става е нередно.

Първо, не е нормално, президентската институция да вкарва хора в ареста само защото са се опитали да им зададат въпрос. Не е нормално тази институция да може да извършва престъпления (като инцидентът с кортежа преди време) и след това да може да отрече участие и всичко да е наред. Нямам нищо против нашия президент. Имам против злоупотребата с власт. Което е нещото, което трябва да раззвъни камбаните в главите на всички ни в случая.

Не става въпрос за руса, симпатична или отвратителна девойка! Става въпрос за отношението на власт-имащите към власт-нямащите. Ами ако аз бях отишла да задавам въпроси на президента по повод отношението към науката, и мен ли щяха да арестуват? Влизам в категорията на Бианка - не съм руса, но на килограми съм колкото нея. И също ще се опитам да го достигна през кортежа. И ако започнат да ме дърпат и бутат и аз може да симулирам припадък, или пък наистина да припадна. Това углавно престъпление ли е? Затова ли ще ме водят в участъка? И пак ли никой няма да се заинтересува, просто защото попадам в прослойка на обществото, която му е безразлична или неприятна. Докога така, и кой ще е следващият късметлия, който ще си има неприятна среща с Премиера или Президента или някой Министър.  Ние какво сме, Рая, която да бъде доена, когато печели и подритвана, когато има нужда от помощ. Това ли ви е преставата за гражданско общество - пеем за децата сираци, защото сме много сплотени, а като малтретират журналистка - неин си проблем.  Ако наистина мислите така, значи в тази държава има сериозна, ама много сериозна криза на ценности. Което ние си знаем, но отричаме.

Не на последно място, искам да насоча вниманието ви към причината да бъде арестувана Бианка. Не президентът, а липсата на лични документи. И искам да ви припомня случките с кучкарите, когато при проверките бяха глобявани хора с по 100лв, че са отишли до ПАРКА без документи. Искам да ви напомня как нормалните хора ходят да тичат в парка - по анцуг и обикновено без документи. Или как ходят да пазаруват до близкия квартален магазин. Или как ходят на плаж. Или как ходят да си вземат нещо забравено от колата пред входа.  НЕ НОСЯТ ДОКУМЕНТИ!

 Разбирате ли, че ако продължим да си затваряме очите, скоро всички ние ще излизаме навън в страх, защото във всеки един момент, полицай може да дойде и да ни арестува, защото документите ни са вкъщи. А това се случва доста често. Защото никой нормален човек не си носи документите с него, когато ходи на плаж например. Твърде е опасно. Но полицията вместо да гони престъпниците, заради които ходим на плаж само с кърпа и телефон (и книга), гони нас, задето се страхуваме! Интересно, нали?

А колкото до Бианка, доколкото ми е известно (от мой приятел юрист), ако не си носиш документите на улицата, но си с приятел, той може да потвърди кой си ти и те да не те закачат. Очевидно в цялата навалица не е имало нито един човек, дори оператора на Бианка, който да потвърди самоличността й пред полицията. Колко удобно! Или колко странно!

Мисли, българино! Докато се джавкаме за малките неща, винаги ще ни водят за носа. А ние това правим от толкова време. Позволяваме на личните емоции към някакви хора да определят мнението ни за много по-общи неща като закони и порядки. А това е погрешно, защото утре, на мястото на жертвата може да сме ние. И тогава никой няма да ни е виновен, защото ние самите сме си го постлали.