avatar

Сиромашки рецепти 2 и 3: Чебуреки и спанакопита

 Първото нещо се готви с кори подобни на нашата баница, а спанакопитата се готви с корите ни за баница, които по-назапад познават като "фило" със сирене (познато пак там като "фета", всъщност и в Азия го наричайте така) и спанак, който е в сезона сега (от декември до юни). 
 Чебуреки се продават в рускоговорящите части, а може и другаде, като може би татарите са в замисъла на тези печени (при месните) или пържени тънки тестени питки с пълнеж. 
Ето рецептата за с гъбен пълнеж:
Взимате малка консерва с гъби, режете на още по дребно и слагате парченцата да се цедят в малка телена цедка закрепена върху купа, в която ще падне сокът им (той е за супа или самостоятелен бульон), на вас ви трябват отцедените парченца. С пресни гъби се процедира така: миене, нарязване на шапка и пънче на 5-6 парченца, варене с много малко вода (да не ги покрива даже, а наполовина някъде) и се цеди. Ако слагате и лук, трябва да го също минете с малко вода върху тиганче.
Пригответе тестото с:
     400 гр. брашно
      1 цяло яйце
      1 суп. лъж. захар
      250 мл. вода (почти колкото купа за супа, която е около 300 или 350 мл. непрепълн.)
      1 кафеена лъжица сол
    Оставя се за 1 час в хладилник.
    При количеството тесто се иска даже повечко гъбки и лук (общо 500 гр. с лука, в които слагате и олио), плънката може да се смени с мляно месо и хайде в предварително загрята на 180 гр. целзиеви фурната за 35 мин. Някои вместо вода слагат мляко и малко бакпулвер.
 Но тази рецепта си има и пържен вариант, като за подправки отвътре, ако не се пече, предлагат сухите чубрица, кориандър, сос тамари (или соев), леко запържен и на шайби праз лук, кисело мляко; ето как се приготвя тестото:
Загряввате до завиране 350 мл вода половин, лъжичка сол и 3 с. лъж. олио и след завиране дърпате от котлона и слагате с бъркане на вилица непрекъснато и полека 125 гр брашно тип 80 или една чаша с вместимост 125 мл. Тази кашичка се бърка до охлаждане и после добавяте 1 лъжица супена водка (вино или: ако ги нямате, някакъв оцет), а после и остатъка от брашнения пакет от 1 кг брашно (т.е. допълва се с 875 гр. брашно). Оставя се за 1 час в хладилник. Тук няма яйце. 

 Тук забравих да кажа, че чебуреките се разстилат на тънко с точилка и на кръгове, слага се плънка и се завиват на полукръжност, притискайки краищата с вилица и при печения вариант и след нареждане на тава се продупчват леко с вилица.
 
Завършвам с рецепта за фило тесто в оригинал, като това са нашите кори, които си ги правя със слънчогледово олио (да, слага се олио в самите кори, а не като купените сухи боклуци, заради които блъскате после доста олио и яйца). Ще ви зарадвам, казвайки, че такива кори с пълнеж се правят в микровълнова за 4 мин. +второ включване за 2 м(със самия пълнеж много парчета вити върху чинията на микровълн. до изпълването й с един навит слой от няколко парчета с пълнеж), но ще ви натъжа, че цветът остава бял и изглеждат недопечени.
Ето рецептата от сайта МастерклассТочкаКом за кори, които съхранявате 3 мес. във фризер или 1 седмица в хладилник:
4 чаши брашно дорум или друго високоглутеново брашно (за пица, за баница), от които 1-та чаша е за разстилане и точене, а за сместа са само 3; половин чаена чаша олио; 1 супена лъжица сол; 1 супена лъжица оцет (или вместо него един жълтък, като белтъкът отделям за плънка на баницата, обаче тогава намалям солта наполовина). Тук ключово е олиото и затова за да не забравя, че тестото после слагам върху намазана с олио купа, си слагам при замесването още олио. Всичко това с една чаша стайна температура вода. Сместа да престои под похлупак или кърпа, голяма чиния за най-малко 1 час на стайна температура и е покрито, за да не изсъхне. После след 1-ия час може в хладилник и да си точите на другия ден 10 равни топки  на плот с 1-та чаша брашно и половин чаша царевично нишесте. За хладилника да пазите корите ви трябва пергаментова хартия, слагаща се между тестените листа.