avatar

Сертификат за фалшификат

Капитализмът е социална система, основана на частна собственост върху средствата за производство;инвестициите се определят от частни,а не от държавни решения,а цените,производството и разпределението на стоки се формират в условия на свободна конкуренция на пазара.Капиталистическата икономика се появява в Западна Европа през шестнадесети век вследствие на развиването на новите търговски пътища между Новия и Стария свят.

Социализъм:

  1. полит. Учение, обосноваващо премахването на капиталистическия буржоазен строй и построяването на нова обществено-социална формация, икономическа основа — обществената собственост върху средствата за производство, материалните блага се разпределят според теоретичната постановка “от всекиго според способностите, на всекиго според труда”.
  2. Обществен и държавен строй, при който е установена диктатура на пролетариата, унищожени са експлоататорските класи и средствата за производство са обществена собственост.
  3. Название на различни дребнобуржоазни и буржоазни учения за преустройство на капиталистическия строй.

Комунизъм (от латински: communis - „общ“, „обществен“) е термин обхващащ сродни идеологически течения, които предвиждат създаването на такава организация на обществените отношения (по специално обществено-икономическите), при която средствата за производство са общи, разпределението на произведеното е според нуждите на всеки, а в обществото липсва принудата на държавата.
  Чета ли,чета определенията за различните социални строеве и главата ми пуши от мислене,оказва че не съм живял в нито един от тях,за съжаление не намерих дефиниция за преходен период,та сега се чудя дали Ст.Лем не е бил прав,когато е написал “Сандъците на професор Коркоран”,дори” сертификат за фалшификат на живота” си нямам,за разлика от някои много известни картини и сега се чудя живял ли съм,жив ли съм  и то кога  и къде и в какво.

Не намерих дефиниция за преходен период,та си мисля че животът ни е твърде преходен,докато мислим,точно в какво и за какво живеем.

Като чета дефинициите за капитализъм и социализъм се сещам за оня виц-Където питали каква е разликата между двата строя, а отговорът бил:

При капитализма,човек,експлоатира човека,а при комунизма е обратното