avatar

Простено да ви е!

» Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна са църковен празник 7 седмици преди Великден се отбелязва Сирни Заговезни - денят, който поставя началото на най-продължителния пост през годината. ...

Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна са църковен празник 7 седмици преди Великден се отбелязва Сирни Заговезни - денят, който поставя началото на най-продължителния пост през годината.

На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слага баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки и риба. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят от млечни храни.

На Сирни Заговезни си вземат прошка по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мале, тате...". "Господ да прощава, простен да си!" е задължителният отговор. Веселието по време на вечерта е най-голямо по време на т.нар. хамкане на халва, парче сирене или сварено яйце. Характерен обичай на Сирни Заговезни е и запалването и прескачането на празнични огньове.

От мен: Прощавайте,  ако някой съм обидил?