avatar

Приказка за абсурда

През почивните дни ходихме на разходка до нос Калиакра. Като изключим това, че входът е три пъти по-скъп от преди 2 години, на всяка крачка се чува румънска реч и че има поставени прожектори, които нощем осветяват скалите, друго не се е променило.

Аз и не искам да се променя... Дори сегашната навалица ми дойде в повече и ми се искаше да продължим още на север - към Камен бряг и Тюленово, където се надявам, все още не са налазили "туристите". Може да звучи егоистично, но не искам повече туристи, искам си непокътнатите, запазените, неопетнените от стъпките на стотици хора, скали. Чудя се колко от хората са успели да оценят наистина красотата и силата на това място. Защото на няколко пъти се чуваше "Хм.. някакви скали...".

Какво беше изумлението ми, когато докато търсех още информация за Калиакра, попаднах на тази статия. Не можах да повярвам...

Накратко - става въпрос за суперлуксозен курорт в арабски стил, който се планира да бъде построен на няколко метра от нос Калиакра! А аз мислех, че там е резерват!

Освен че самата сграда изглежда невероятно глупаво с арабските си кули, се предвижда в скалите да бъдат изсечени стъклени асансьори, а басейните ще бъдат пълнени с морска вода!

А това са снимките и визуализициите от самия сайт на комплекса - http://azuredelmar.com/gallery.php.





Направо ме заболя сърцето.... Звучи толкова нелепо. И изглежда още по-нелепо. А е истина. Какво би могло да спре този абсурден строеж?


Министерски съвет на Република България <GIS@government.bg >
Министерство на околната среда и водите <press@moew.government.bg>
Министерство по европейските въпроси <mtsankova@mfa.government.bg>
Министерство на регионалното развитие и благоустройството <press@mail.mrrb.government.bg>
Президент на Република България <press@president.bg>