avatar

Политиците налазиха и мрежата

Верни на максимата, че дори и ти да не се интересуваш от политика, политиката се интересува от теб, партиите и политиците усилено атакуват интернет пространството. Идат избори и част от тежката битка за гласовете на избирателите ще се води във виртуалното пространство. Най-важните показатели за успеха на един сайт са цената на домейна му, броят на посетителите и рангът, който дават Google и други интернет системи. Ако БСП решат да продават адреса на сайта си, ориентировъчната цена, която могат да търсят, е $ 1107, което го прави най-скъпият адрес на българска политическа партия. Втори по цена се нарежда адресът на ДСБ - www.dsb.bg, оценен на 98 $, трети са СДС - ww.sds.bg 87$. Малко по-евтино е оценен сайтът на партията на Волен Сидеров - www.ataka.bg за 85$. На опашката се нареждат интернет страниците на ГЕРБ -www.gerb.bg, които могат да продадат за 74$, ДПС могат да търсят 59$ за www.dps.bg и на последно място, не само по политически рейтинг, са НДСВ, www.ndsv.bg е оценен на 54$.
Страницата на БСП явно е от най-посещаваните и оптимизирана в търсачките, защото класацията на фирмата Alexa поставя сайта им на 903 300 място по популярност в цялата мрежа. Класацията на Alexa rank e въз основа на посещенията на даден сайт и броя импресии на всички негови подстраници. Костов явно е наел добри специалисти по SEO и хората му вихрят бурна дейност в мрежата, защото страницата на им е с ранг 1 022 116. Според Alexa страницата на "Атака" трябва да бъде наредена на трето място в родната политическа мрежа -  на 1 079 210 място. Втората половина на новата синя коалция - СДС, се кипрят на четвърто място с Alexa Rank: 1 144 812, сравнително новият сайт на Бойковите хора е на 1 360 393 място. ДПС са класирани на 1 699 229 място в мрежата, а НДСВ трябва да уволнят екипа, поддържащ сайта им, защото пак са последни, едва с ранг 1 860 564.
Последният писък на модната интернет реалност, социалната мрежа Facebook, също е привлякла политиците и партиите са направили групи и там. Трябва да се отбележи, че Facebook изигра огромна роля за победата на Барак Обама в САЩ. Едва ли у нас процентът на висящите в нета е толкова голям, колкото зад океана, но всеки спечелен глас е келепир. Според проучването на "Експрес" групата на регистрираните поддръжници на ДПС във Facebook е най-голяма. Тяхната група "DPS (Движение за права и свободи/ДПС/ ) - HÖH(Hak ve Özgürlükler hareketi)" наброява 518 участници. Прави впечатление, че повечето от тях са чужди граждани. Още по-голямо впечатление прави, че в анти-ДПС групата "STOP DPS" са регистрирани 3000 участници. Групата на СДС има 236 членове. Тук социалистите отстъпват по популярност и са привлекли само 142 участници. Хората на царя имат само 95 участници. Феновете на "Атака" явно не са почитатели на социалната мрежа и наброяват скромните 65 участници. Тук настроените срещу Волен Сидеров също не са малко и групата "Повръща ми се от АТАКА!" има 165 членове. 
Доста изводи за мнението на българския интернет потребител може да направи класацията за рейтинга на политиците във Facebook. С най-много поддръжници в политическата секция на сайта е...Васил Левски. Вторият по брой поддръжници български политик съответно е Христо Ботев с 4100 членове на група. Трети по ред е Бойко Борисов, на четвърто място е Иван Костов. Странно, но не необяснимо пети е евродепутатът Николай Младенов с 248 членове на групата през февруари. Младенов е активен Facebook потребител и явно си плаща за високия си рейтинг. Неговото име и снимка със загадъчна усмивка изскача в дясната лента на сайта, където са платените реклами. 
За разлика от Младенов другите до болка познати политици не се грижат за имиджа си в популярната социална мрежа. От наличните профили единственият официален е този на Иван Костов. Отскоро той също си плаща за реклама в социалната мрежа. Прави впечатление тоталната липса на имена като Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Георги Първанов. Името на Ахмед Доган присъства предимно в антипрофили, а профилът на Волен Сидеров има едва 70 поддръжници. Дали политиците се страхуват от пряка обратна връзка с избирателите, или считат за губене на време присъствието си в него, не е ясно. Вече обаче се наблюдава политическо активизиране, например Сидеров е увеличил феновете си 4 пъти за два месеца. С идването на изборните дати все повече муцуни на родни политици ще ни дебнат и във Facebook. 
"Kой, ако не той". С това лого Соломон Паси ни призовава отскоро да подкрепим кандидатурата му за генерален секретар на НАТО.  От сайта става ясно, че Паси "пие фреш от люти чушки, говори на български с пингвините на Антарктида и смята наум квадратурата на кръга". Рейтингът на Паси обаче се срина последните дни, защото разгневи родните блогъри по Re:TV. Паси не хареса  ревюто на популярни интернет дневници, прочетено от водещия Иван Бедров, и заяви, че в блоговете има простотия, че няма нищо естетично и че телевизията трябва да излъчва позитивния образ на страната. В резултат на думите му при търсене на "простак" в Google изкача сайтът на мераклията за шеф на НАТО. Това е така наречената "Гугъл бомба". Стотина интернет потребители поставиха в сайта си линк с текст "простак" към новия агитационен сайт на Паси и така излъгаха търсачката. Прави впечатление, че Паси не губи много време в мрежата. В резултат на безхаберието му, или на кражба, блогът му, който функционираше по време на евроизборите на адрес www.solomonpassy.eu, не работи и домейнът се продава за 100$. Сега бившият външен министър агитира от нов адрес. През последната година стана модерно почти всички политици да си правят лични страници и блогове в мрежата, откъдето контактуват директно с интерактивното общество. 
Съвсем наскоро и Симеон Сакскобургготски откри интернет и пусна в сайт над 200 снимки от детството и младежките си години. Освен това царят разкри на привържениците си и някои неизвестни, но любопитни случки от живота и кариерата си.
Премиерът Сергей Станишев пък прие поканата на млада фенка на БСП С псевдоним "Звездичката" и влезе в сайта red.bg. Станишев е първият български министър-председател, който се гмурна в интерактивното пространство и онлайн в реално време отговори на всички въпроси.