avatar

Отново "не" на найлоновите торбички!

Здравейте! Малко са, но растат бурно подписите в петицията за забрана на найлоновите торбички. Включете се тук.

Днес се видях с човек от фирма за производство на неразградими найлонови торбички. Човекът беше разбран и интелигентен и постави една напълно разбираема позиция - че докато им е по-евтино да произвеждат "мръсните" торбички, няма доброволно да превключат на "еко". Иначе конкуренцията ще ги смаже, проста логика. Каза също и че фирмите в тоя бранш се конкурират колко по-тънки и повече торбички да произведат.

Затова и все повече се убеждавам, че единственият начин за справяне с проблема е забрана на държавно ниво

Искам да ви споделя и още две неща. Едното е за тези фамозни торбички по 15 до 50 стотинки, които ни продават любезно и недотам големите вериги магазини. Те се продават, защото има закон, според който всеки, който дава безплатни торбички, плаща екотакса. Но не тези 15 до 50 стотинки са екотаксата! Те са си чиста печалба за магазина. Търговците заобикалят закона, като изписват платените торбички като стока, а не като опаковка и са на двойн

А другото нещо, което искам да ви споделя е за сакатите опити за самореклама, които изглеждаха като първите проблясъци на борба срещу найлоновата напаст в България. Пушилката за това как Велико Търново щял да бъде първият град без найлонови торбички си остана само пушилка. Защото както медиите може и да не съобщят, проектът за забрана е изваден от дневния ред на общинския съвет. Толкова с благородните инициативи. А имаше и хора в Сливен и в Кюстендил, които приказваха, че щели да правят нещо. Но и те само си го приказваха.

Затова - национална забрана на неразградимите полиетиленови торбички! Включете се!