avatar

Не бойте се, деца...

Ако някой ви разправя, че четвъртото тримесечие започва голямата криза в България - не му вЕрвайте.

Този постинг е част от поредицата ми размишления за кризата:
1, 2, 3

Както се казва - постингът отразява лично мнение на автора и не представлява съвет за закупуване на акции. ;)

Защо, от къде накъде ще се засилва кризата баш в четвърто тримесечие?

Ако нещо почва от тук насетне с отрицателен знак - това е по-голямата безработица. Фирмите, които до сега са пускали хората си на частично работно време или в неплатен отпуск, може да решат вече да ги съкратят, ако нямат раздвижване в поръчките. Статистически производителността на труда пада, т.е. в момента производството е намаляло повече, отколкото е намалял броя на работещите.

Все пак безработицата е само един елемент на кризата, а знае се, че в България в последните години тая безработица беше невероятно ниска.

(От друга страна, през лятото ще има увеличение на сезонната заетост).

Не е изключено и част от тези фирми, които не могат повече да оцелеят на ниско ниво на поръчки, да фалират или да бъдат погълнати от свои конкуренти.

Но едва ли брутния вътрешен продукт ще пада драстично: производството, което няма пазари, вече е намаляло, а в момента няма по-нататъшно свиване на пазари - по-скоро едно (за сега) нестабилно задържане на предишни нива.

Та ето какво предполагам, че е по-вероятно да стане: до края на годината да се стигне до едно колебливо стабилизиране на икономиката на ниските нива и живот и здраве, ако светът тръгне нагоре догодина (лятото да речем) - и ние след него.