avatar

Национализмът болест ли е или е лек?

Заформилата се тук дискусия, която на моменти изби в нетърпимост и дори в лични нападки, е според мен доста интересна, но, струва ми се, трябва да и се даде по-концептуално русло. Наблюдавайки отстрани, стигнах до убеждението, че нещата не бива да се мерят с общ аршин, когато става дума за такива понятия като национализъм и патриотизъм. Още повече, че по нашите ширини тези понятия не са празен звук, а са изпълнени с конкретно съдържание, чиито белези носим вече не едно столетие. Ровейки се в търсене да намеря допирните точки на двете понятия, попаднах на интересна статия

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=499389 

Тя донякъде подтвърждава тезата на известния руски културовед и дипломат Константин Леонтиев, който преди повече от век пише, че на Балканите всяко движение към либерализъм и демокрация рано или късно завършва с националистически избилци ("Николай Бердяев - "Пътят на Русия")

Обърнете внимание, че в посочената по-горе статия Густаво де лас Касас всъщност не дава отговор на въпроса, издигнат в заглавие на статията, а именно "Полезен ли е национализмът?". Той само дава аргументи pro и contra. Зад редовете обаче би могло по-скоро да се разчетат повече неговите опасения от зловредния национализъм, отколкото аргументите в полза на последния.

Така или иначе, ние с българския си национализъм има още много хляб да ядем, докато стигнем големите националисти от Англия, Франция, Германия и Италия (а защо не и от САЩ и Русия, нищо че според Белев това са империи - и там национализмът е на световно ниво). И си мисля аз - по-прости ли са споменатите по-горе мастити националисти, че да не могат така да извъртят нещата, щото нашите си националистчета, които се опитват и те да се сложат между световните шамари, чисто и просто да изпълняват (без понякога и самите те това да забелязват) по-малки и по-големи поръчки от един батко срещу друг батко.

Защото каквото и да си говорим, нито американския, нито руския или пък немския националист изобщо, ама хич няма да го заболи от това, че на българското националистче му е зле, че са му спрели някой друг блок на Козлодуй, или че са го надупили за без пари да им продава една или друга благинка от националната си баница.

Та затова бих искал да попитам блогерите тук, как биха отговорили на поставения в заглавието въпрос: национализмът болест ли е или е лек?