avatar

Натали Крайнина: "В модата няма място за колебаещи се"

Натали Крайнина е родена в София, но от тринадесетгодишна живее в САЩ - първоначално във Вашингтон, а през последните 9 години - в Ню Йорк.

Завършила е престижното училище по мода The Fashion Instute of Technology в Ню Йорк със специалност "Моден дизайн". Специализирала е дамско облекло. В момента завършва втора специалност - "Международен маркетинг за модната индустрия", защото смята, че допълнителните бизнес познания в областта на модата ще й бъдат изключително полезни.

Стажувала е в няколко световноизвестни модни къщи в Ню Йорк - Disel, Badgley Mishka и Michael Kors. Получава възможност да участва директно в подготовката и провеждането на модните ревюта, да присъства на много срещи от различен характер, да изпълнява конкретни задачи. Така за пръв път от университетската скамейка влиза в реалния свят на модата.

След като завършва първото си образование, възнамерява да потърси работа като асистент-дизайнер в някоя от големите компании. Но нещата от само себе си се нареждат по друг начин. По това време пуска първата си цялостна модна колекция и един бутик в Бруклин веднага й дава малка поръчка. Това стечение на обстоятелствата поставя началото на собствената й модна къща.

Натали Крайнина е посланик на I Can Too, като създава специални тениски в подкрепа на каузата. Пред медии и почитатели на модата от цял свят дизайнерката популяризира благотворителната инициатива и готовността си да дарява своя талант в подкрепа на деца със специални нужди.

- Натали, как едно момиче от България стана моден дизайнер в САЩ?

- Както във всяка друга страна, която се управлява от законите на пазара, - с професионализъм, много учене и много работа. Модата, макар и управляваща огромни финансови ресурси, е тясна, висококонкурентна, изключително динамична и същевременно безцеремонна индустрия. В нея няма място за колебаещи се.

В Ню Йорк например всеки ден пристигат дизайнери от цял свят - талантливи, образовани, амбициозни и готови на всичко, за да се наложат на пазара. Единственият начин да успееш, е много да вярваш в себе си и постоянно да търсиш възможности за изява.

- Какво Ви повокира да започнете да се занимавате с мода?

- Не бих казала, че има един конкретен момент, в който реших да поема по този път. Откакто се помня, винаги съм искала да се занимавам с мода. На сайта си съм качила скици от първата си модна колекция - "Френски дрипи", която направих на 6-годишна възраст. Имам спомени как с часове правя модни ревюта пред баба ми, преобличайки се в нейните дрехи.

- Кои дизайнери харесвате най-много?

- Отдавам голямо значение на чистата линия, прецизността на кройката и същевременно приложимостта на моите модели. Затова и класическите дизайнери като Chanel, Yves Saint Laurent и Balenciaga са моите първи учители.

От съвременните модни къщи като концепция най-много ми допада Marc Jacobs. Неговата история е особено вдъхновяваща за мен, защото той е завършил моя университет. И също като мен е започнал сам, от нулата. Надявам се един ден и аз да достигна неговото ниво.

- Защо решихте да подкрепите каузата на I Can Too? Как хората от модния бизнес в САЩ се отнасят към благотворителността?

- Много ми допадна посланието на I Can Too, че всеки човек може да е полезен с това, което прави най-добре. Като българка се радвам да помогна на родината си и ще направя каквото мога, за да подкрепя и популяризирам тази кауза и тук, в САЩ. ....

Цялото интервю може да прочетете на линка: Натали Крайнина: "В модата няма място за колебаещи се"