avatar

Методи и техники за обучение – специфика и подбор. Методи за ръководене на учебния процес.

Методи за ръководене на учебния процес (презентиране, барометър на настроението)

· Презентиране (изложение на мнение, позиция, учебно съдържание)

Методът може да се използва за следните цели: информиране, убеждаване и мотивиране.

В учебния процес презентирането се използва широко от учителя и от учениците при представяне на нов учебен материал или при докладване на резултати от учебна задача (индивидуална или групова).

Етапи на прилагане на метода:

Първи етап: Подготовка

За успешното презентиране решаваща роля има подготовката. Тя се състои от няколко важни момента:

- Изясняване на целта и задачите на презентацията - Какво очаквате да постигнете (резултати): да информирате (нови знания); да постигнете общо решение; да наложите собствена позиция; друго...

- Информиране относно учениците - големина и състав на групата (възраст, пол, евентуални познания по темата, нагласи, интереси, очаквания, евентуални проблеми, които могат да предизвикат учениците);

- Подбор на съдържанието - събиране на необходимата информация, подбор, систематизиране и подреждане на най-важното и съществено.

- Подготовка на структурата на презентацията- определяне на логическите стъпки за представяне на информацията: разграничете увод, основно изложение и заключение.

- Определяне на времето за презентацията като цяло и за всеки неин етап – оставете резервно време за непредвидени ситуации.

- Подбор на материали и средства - печатни, аудио и видео материали, графични (таблици, графики, фигури и др.), снимки, предмети.

- Подготовка на залата - подреждане на мебелите и техническите средства в залата (ако е необходимо); поставяне на постери, реклами, плакати, и пр. по стените или на дъски;

- Обмисляне на подходящото поведение по време на презентацията – външен вид, вербални и невербални сигнали.

Втори етап: Провеждане на презентацията - следвайте предварително планираната структура, контролирайте времето, поддържайте вниманието на учениците, включете ги в презентацията си.

Съвети за началото на презентацията (увода):

1. Не отивайте в последния момент.

2. Започнете навреме.

3. Поздравете учтиво учениците.

4 Установете зрителен контакт с тях.

5. Представете се, ако се срещате за първи път с тях.

6. Привлечете вниманието на учениците като кажете или направите нещо необичайно за тях.

7. Направете встъпление в темата – представете целите, начина, по който смятате да представите проблема и времето, което ще отнеме презентацията.

8. Уточнете процедурата за задаване на въпроси.

Съвети за изложението на проблема (същинската част на презенатцията):

1. Следвайте плана на презентацията.

2. Разграничете отделните части на презентацията, следете реакциите на участниците, но не се поддавайте на провокации, задавайте въпроси, за да поддържате вниманието и активирате участниците, не допускайте нещо да отклонява вниманието им.

3. Говорете ясно и разбираемо, просто и достъпно, емоционално и убедително. Не говорете прекалено високо или прекалено тихо, правете паузи, сменяйте интонацията, не употребявайте думи-паразити, избягвайте повторения, повтаряйте само важните неща и нещата, които трябва да бъдат запомнени.

4. Използвайте умерена жестикулация.

5. Отговаряйте на всички въпроси.

Съвети за края на презентацията (заключение):

1. Припомнете целта на презентацията.

2. Обобщете същественото, определете основните акценти.

3. Поставете задачи за самостоятелна работа.

4. Направете „мост” към следваща презентация.

5. Благодарете за вниманието.

● Техника „Барометър на настроението”

Приложение

Тази техника е ефективна и лесна за прилагане. Може да се използва успешно за “събуждане” на участниците, раздвижване, активизиране, преминаване от една тема към друга, при оценяване на мнения по даден проблем. Провокира въображението на участниците и асоциации по темата, създава настроение, подтиква към активност.

Начин на провеждане

Начертава се една линия (ос), на която се поставя минус в левия край, нула в средата и плюс в десния край. Над нея се записва въпрос или твърдение (например: “Моето настроение в момента”). На всеки участник се предоставя свободен достъп до различните видове личица. Всеки си избира подходящото според настроението му личице (по цвят и физиономия), което залепва върху линията. Получава се цветна картина, която представя настроенията в цялата група. Един от участниците обобщава получилата се картина.

Методът може да се реализира и по-просто. Под линията (оста) залепвате личица в различен цвят и с различен израз. Например: под нулата личице с неутрална или заспала физиономия, под знака плюс – засмяно, под знака минус – сърдито. Раздавате лепещи цветни точки (или другу фигури) и приканвате участниците да ги поставят на това място на оста и над това личице, което отговаря на тяхното настроение в момента. Може да се използва и маркер, ако липсват цветни фигури.

Необходими материали: голям лист хартия, маркери, изрязани цветни личица с различни физиономии (сърдити, засмени, заспали, усмихнати и пр.), с прикрепена на обратната страна залепваща лента.