avatar

Люк Бесон

Продължавам с по-професионално звучащите постинги. Този конкретно ще съдържа мнението ми за Люк Бесон и филмите, които съм гледал. (по request на Janichka :)

Започвам в хронологичен ред (по година на издаване, което не съвпада с реда, в който съм ги гледал)

"Последната битка" 1983 ("Le Dernier Combat") - води се за студентския дебют на Бесон, който кара критиката да го забележи (въпреки че в IMDB преди него има друг филм). Черно-бял, без нито една реплика в него, апокалиптичен разказ за последната жена на земята и битката, която се води за нея. Още от този период датират симпатиите на Бесон към Жан Рено, който прави невероятна роля (както винаги). Гледал съм го за първи път в "Глобус" на Славейков (вече знаех кой е Люк Бесон, така че отидох на прожекцията целенасочено) и останах много впечатлен (препоръчвал съм го на всичките си познати с интереси в областта на киното).

Минавам на "Никита", но не римейкът с Бриджит Фонда, който не е лош, но не е и нещо особено. Говоря за първата "Никита", която беше първият ми филм на Бесон (тогава нито знаех, че е негов, нито кой е Бесон) Френски актьори, френска реч, не може да се направи успешен римейк на такова нещо. Идеята е уникална (и печеливша, щом има и сериал).

"Леон" - определено класика, определено любим филм, Жан Рено, Гари Олдман. Мога ли да кажа нещо повече (а има ли и смисъл). Натали Портман прави невероятен дебют. Признавам си, че това е един от филмите на Бесон, които съм гледал сравнително наскоро, (но това не пречи да ми бъде фаворит).

"Такси" - много добър, но първият. Отново на френски, с френски актьори (много са добри тия хора - почти забравяш, че играят по сценарий, много са естествени). Следващите 2, 3 и т.н. за мен лично бяха по-скоро разочарование.

"Петият елемент" - добро Sci-Fi, най-малкото с по-оригинални спец. ефекти, (а не стандартните), с доста чувство за хумор, добър дебют на Крис Тъкър (наистина съм се смял от сърце). Гари Олдман е перфектният злодей (както винаги - леко наледничав). По-скоро бих сложил филма в категорията пародиен Sci-Fi (като "Пътеводителя").

"Жана Д"Арк" ("The messenger: The Story of Joan of Arc") - лично за мен много силен филм ( и успешен опит на Бесон като режисьор на исторически филм). Актьорският състав е невероятен - като започна с Мила Йовович (доколкото знам по време на снимките започва връзката й с Бесон), Фей Дънауей, Джон Малкович (прави страхотна роля тук - не мисля, че друг би се справил), Дъстин Хофман, Венсан Касел ("Доберман"; той заедно с Жан Рено и Депардио - все любими френски актьори, което ми напомня да направя постинг за любимите си френски филми). Много впечатляваща камера, изключително добре пресъздадени битки, Мила Йовович е неотразима в това си превъплъщение (за разлика от "Заразно зло" 1 и 2, а доколкото виждам и 3!!!). А и Хофман в ролята на съвестта/ Лукавия - отива му. Бих го сложил до Дениро в "Ангелско сърце" и Пачино в "Адвокат на дявола" като един успешен Сатана.

"Уасаби" ("Wasabi") - изключително свежа комедия. Естествено отново Жан Рено (не знам защо, но по атмосфера и ситуации ми този филм ми прилича на "Кибритлии" "Matchstick Man" с Никълъс Кейдж, може би защото и двамата го играят бащата, който внезапно е открил поотрасналата си дъщеря :)

"Транспортер" 1 и 2. Мисля, че вече съм споменавал, че Джейсън Стейтъм ми е любимец, така че уважавам и двата филма. Вярно е че са комерсиални екшъни, вярно е че са яка реклама на скъпи коли, но какво пък - трябва и да се яде нещо, нали така.

"Револвер" е последният филм на Бесон, който гледах ( и то признавам си случайно). За пореден път съм приятно впечатлен. Пак е поверил нещата в ръцете на Джейсън Стейтъм, който безспорно е с огромен потенциал. Този път не става дума за безсмислен екшън, а за многопластов и сложен филм, за който ако не бях чел коментарите в IMDB( и по точно подробно обяснение на скрития сюжет) със сигурност нямаше да разбера, че са се случили точно тези неща, които са описани там. Определено трябва да се гледа (като препоръчвам на знаещите английски да изчетат постингите за него в IMDB). Има много персонажи, които изглеждат реални, а не са, както и такива, които изглеждат измислени от главния герой, а всъщност са реални. Този филм определено е висш пилотаж както за създателите му, така и за зрителя.

Според IMDB Люк Бесон няма пръст в "Пурпурните реки" 1, а е ко-процудент на втора част, макар че аз имам известни подозрения. Гледал съм само първия, хареса ми, все пак Жан Рено и Венсан Касел си партнират, атмосферата беше доста интересна (леко готик), втория не съм го гледал, не е с много висок рейтинг в IMDB, а и като се сетя "Blairwitch project 2" каква е глупост се страхувам да не се разочаровам за пореден път от "нещо си" 2. (За мен единствената успешна поредица от sequels е тази за Сигърни Уивър и нейните извънземни противници).

Държа да отбележа, че Люк Бесон не е режисьор на всички от изброените филми - на някои е продуцент или ко-продуцент, но аз реално ги водя негови.