avatar

Кой ще дойде у дома?

   Днес е Игнажден. 

  Българската православна църква отбелязва на 20 декември Игнажден. От този ден до Бъдни вечер са продължили родилните мъки на Богородица. От Игнажден денят започва да нараства – "обръща се към пролет и лято". Другите названия на празника са Игнат, Млада година.

  Св. Игнатий бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа -  загива мъченически, разкъсан от лъвове  на сцената на римския колизеум.

  Според народните обичаи на Игнажден започват Коледните празници и Новата година. Характерен за празника е обичаят полазване.Внимавайте кой ще влезе, "полазе" пръв в дома ви на този ден – такава ще е годината! По  "полазника" се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна. " Полазникът" (полезник, полязник, споходник) трябва да влезе в къщата, да отиде до огъня, да го разрови с крушево или дъбово клонче и да нарича: "Колкото искри, толкова пилета, шиленца, яренца, теленца, жребчета и дечица в този дом". За благословията си той е обсипан с пшеница и сушени плодове - за плодородие. Стопаните може да го дарят с риза, чорапи, кърпа или къделя вълна. След това стопанинът слага богата трапеза за госта, за да се сбъднат желанията!

  Б лизкото звучене на името Игнат до думата "инат" пък зародило една друга практика у нас. Народът смята, че всичко, което се прави на Св. Инат, упорито ще става през цялата годината, т.е. ще се заинати така да става.

 Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. В този период жените не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

   От този ден денят започва да нараства – "обръща се към пролет и лято".   
   На този ден празнуват: Игнат, Игната и техните производни, Иго, Игон, Ига, Игната, Игне и Пламен, тъй като Игнат означава пламенен.

   Честито на именниците! Наздраве! И да ви полазят добри хора!