avatar

Кой е лудият?

"Министрите одобриха 16.23% или 109 защитени зони за опазване на птиците да станат част от Натура 2000 и 15% от територията на страната да бъдат защитени местообитания.

Правителството изключи от списъка териториите около Черно море, териториите в Благоевградски регион, урбанизираните зони и районите, в които има влезли в сила общи устройствени правила.

До октомври т.г. Съветът за биологично разнообразие трябва да направи независима експертиза на районите около Черно море и Благоевградския регион, за да се реши дали те ще станат част от Натура 2000.

„Отложени са защитени зони, към които има въпроси от общините, от обществени организации, инициативни комитети, и които са разположени преди всичко в районите на засилен инвестиционен интерес“ - така премиерът Станишев обясни  не включването на част от териториите на страната с голямо биоразнообразие

Сред тези зони са: Района на Шабленското езеро, Варненско-Белославско езеро, Дервенски възвишения, Емине, комплекс "Камчия", Дуранкулашко езеро, Калиакра-Галата, Мелнишки пирамиди, Добростан, Места, Бакърлъка, Рупите и Триград. "

Източник

Силните инвестиционни интереси проличаха и от събитието, случило се на 17ти февруари с арестуваните четири момчета и момичета, които са протестирали против решението на Правителството. Ето и тяхната гледна точка. Нима наистина те са луди?