avatar

Какво мислите за новите цени на билетите за градски транспорт?

Драги Софиянци.

 Предвид повишението на нефта на световния пазар, повишението на заплатите на ватмани и шофьори, модернизацията на градския транспорт и не на последно място-повишеното на качеството на живота в София и на заплатите на софиянци (синдикататите почти са изкрънкали по около 12% повишение в частния сектор), Софийски Градски транспорт реши да увеличи цените на билетите и картите за градския транспорт в прекрасният ни, чист и определено незадръстен град. За наше успокоение, картите на инвалидите, пенсионерите и учениците няма да се увеличават, за сметка на останалите не толкова симпатични и малко по-богати групи граждани.

Та какво мислите мили ми граждани? Защото това което аз мисля се състои от много цензуриращи звездички.

Първо защото изявлението на компанията не отговаря на реалността-градския транспорт не е модернизиран, поне по линиите по които аз се движа-1,6,7,9,85,86,19. Вярно 1 и 7 вече почти не са от старите мотриси. А пък всички останали имат странни устройства, които никой не знае за какво са (въпреки че подозираме, че са за магнитните билети, каквото и чудо на природата да е това) и как се използват (имат екран, който явно не е тъчпад, имат 2 бутона със странни знаци на тикче и кръстче-странно за бутони-може би едното е кенсъл, може пък да продават билети!!!, щото май имаха и изходи за монети....или пък тия бяха друг вид ?) ...при всички случаи не работят още. Транспортът със сигурност не е станал по-редовен или пък да са открити нови линии-от това и няма нужда, явно маршрутките са се заели с тая работа. И така, аз питам, въз основа на какво ми искат повече пари? И защо те имат право да ми искат повече пари въз основа на цената на нефта, който трамваите изобщо не ползват, а аз нямам право да поискам увеличение на заплатата заради цената на нефта?

"При отказ да се заплати глобата ще бъде съставен фиш  за нередовен пътник на стойност 20 лева. Право на безплатно пътуване ще имат служителите на МВР, на специализираното звено за охрана и на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието, на Специалната куриерска служба, на ДАНС, народните представители и органите за контрол по Закона за движение по пътищата." - и защо всички тия дето веднъж ни взимат пари, за да си купуват нови служебни коли, че им били стари, втори път ще ни взимат парите, за да плащат за карти, които няма да ползват, в градски транспорт, който само псуват зад тъмните стъкла на колите си? Защо вместо да се дават карти на тях, не направят едномесечните карти по-евтини, за да не пътуват хората без билети?

И последното защо ми е, защо непрестанно обясняват как обновяват транспорта, като рейсът към вилата ми е още Чавдарка, с включвания на раздрънкани икаруси, и все още е на 40 минути. И все още 85 и 86 не си знаят разписанието, и все още в пиковите часове в трамвай номер 9 е като в кладница. Защото е много трудно да се пуснат още 2 трамвая или 3 по линията само за тия часове. И защо метрото ни ще вземе рекорд за най-бавно строящото се метро в света и сигурно в Галактиката. И защо всички ние си бъркаме в носа и се чудим как да си купим кола, която само още повече да замърсява и задръства София вместо да зададем тия въпроси на хората, които имат власт???

Ето и статията:

 

Билетът за градския транспорт в София поскъпва с 30 ст.

от Дневник
26 май, 14:39

От 1 юли цената на билета за градския транспорт ще е един лев. Това каза за БТА столичният кмет Бойко Борисов. Причината за повишението са увеличените цени на горивата и предстоящото увеличение на цената на електроенергията, обясни Борисов. Билетът за таксуване на нередовен пътник остава на стойност десет пъти по-висока от цената на билета за пътуване.

При отказ да се заплати глобата ще бъде съставен фиш  за нередовен пътник на стойност 20 лева. Право на безплатно пътуване ще имат служителите на МВР, на специализираното звено за охрана и на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието, на Специалната куриерска служба, на ДАНС, народните представители и органите за контрол по Закона за движение по пътищата.

Съгласно промените в наредбата компенсираното на картите за преференциално пътуване ще става съгласно полагащите се средства от Министерството на финансите.Новата цена на билета за пътуване, продаван от водачите в градският транспорт ще е 1,10 лева. Комбинираният билет ще е 1,40 лева, талоните за пет пътувания - 4,25 лева,- а за десет  пътувания - 7,50 лева.

Еднодневната карта за всички линии от 1 юли ще е 4 лева, петдневната - 15 лева, а месечната - 50 лева. Цената на картите за студенти, ученици, пенсионери, за учениците от домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, не променят цените си от 1 юли. Не променят цените си и абонаментните карти за инвалиди и за възрастни граждани над 68-годишна възраст. С един лев се повишават цените на билетите за многократно пътуване за един  месец за двете категории.