avatar

Как се сменя предназначението на земеделска земя?

Съгласно чл. 2, ал. 3 от Закона за опазване на земеделските земи/ЗОЗЗ/ промяна на предназначението на земеделска земя се допуска само по изключение, при наличие на доказана нужда и при спазване реда и условията на ЗОЗЗ и подзаконовите актове по прилагането му.
   Процедурата за промяна предназначение на земеделска земя започва с подаване на молба до кмета на общината, където се намира имота за допускане на ПУП за изменение на ПРЗ. Към молбата се прилагат следните документи:
   - Документ за собственост;
   - Удостоверение за наследниците/ при необходимост/;
   - Скица от общинска служба „Земеделие и гори” /ако имотът е земеделска земя/,
    ситуационна скица или кадастрална карта /ако имотът е в населено място без план/.
   - Съгласувателни писма от електроразпределитеното дружество и „ВиК” ООД
   - Протокол от Общинско пътно управление и КАТ-ПП при РДВР- ако имотът е прилежащ на път
    от републиканската пътна мрежа.
   - Скица - предложение за изменение на плана, съгласно чл.134, ал.2 от ЗУТ.
   - Задание за проектиране, отразяващо инвестиционни намерения, съгласно чл.124, ал.7 и чл.125 от ЗУТ.
   - Списък с имената, адресите, а при възможност и с телефоните на всички заинтересовани собственици.
   - Становище от РИОСВ
   - Квитанция за платена такса
   Обикновено срокът за издаване на заповедта на кмета за допускате до изработване на ПУП-ПРЗ е един месец.
   След като се снабдите с всички документи, внасяте преписката в Областна дирекция „Земеделие и гори” за определяне и утвърждаване на площадки за строителство, трасета за линиейни обекти и терени и включване в границите на населените места и селищните образувания на имота съгласно чл. 30 от ППЗОЗЗ ако площта на имота е до 50 дка. / за имоти над 50 дка, преписките се подават в Комисията за земеделските земи създадена към Министерството за земеделието и горите /. За всеки обект се комплектоват два броя преписки - едната оригинал, а другата копие. Преписката, която внасяте в Областната дирекция трябва да включва:
   1. Предложение от собственика за утвърждаване на площадка или трасе за изграждане на обект върху земеделска земя – свободен текст;
   2. Актуална скица на имота;
   3. Удостоверение за поливност на земята;
   4. Акт за категорията на земята;
   5. Становище от РИОКОЗ;
   6. Становище от РИОСВ;
   7. Проект за ПУП /подробен устройствен план/ и обяснителна записка.
   8. Протокол/заповед за допускане изработка на ПУП за имота;
   9. Решение за изработване на ПУП;
   10. Документ за собственост;
   11. Пълномощно, когато лицето подаващо документи не е собственик;
   12. Актуално състояние, ако собственика е фирма;
   13. Удостоверение по чл. 17 от ЗУЧК ако имота е в землище граничещо с бреговата ивица;
   След като Комисията по чл. 17 утвърди площадка за имота, преписката се връща в общината за получаване на заповед на кмета за одобряване на ПУП.
   Преписката със всички документи отново се връща в Областна дирекция „Земеделие и гори” за да бъде разгледана на втора комисия и да бъде издадено решение на комисията по чл. 17 за промяна предназначението на земеделската земя. Необходимо е да се платят дължимите държавни такси за промяна предназначението на земята, за да се получат документите.
   В 7-дневен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди, съответната комисия изпраща препис от него на службата по кадастъра по местонахождението на имота за нанасяне в кадастъра. Когато с решението за промяна на предназначението на част от поземления имот се образуват нови имоти съгласно чл. 24, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър, службата по кадастъра дава идентификатор на новообразуваните поземлени имоти (чл. 25 от ЗОЗЗ във вр. с чл. 52, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър).
   След нанасянето в кадастъра, по искане на собственика, границите на поземления имот се означават на място с трайни знаци въз основа на кадастралните данни от съответната служба по кадастъра по местонахождението на имота (чл. 26 от ЗОЗЗ и 42, ал. 2 от ППЗОЗЗ).

Дължимите държавни такси, които се заплащат за смяна статута на земята може да изчислите тук: http://www.geoimot.com