avatar

Изследване за сънна апнея: какво всъщност представлява процедурата?



Случвало ли ви се да се събудите сутрин с усещането, че въобще не сте се наспали, въпреки че сте си легнали рано? А случвало ли ви се е да имате ужасно главоболие след като сте се събудили? През деня се чувствате уморени, не можете да се концетрирате и сте просто неефективни в работата ви? Раздразнителни сте и се карате с останалите около вас? 

През нощта хъркате като дискорезница, а партньорът ви в леглото не може да спи? Половинката ви чува как дишането ви спира по време на сън, а вие издавате притеснителни звуци, сякаш нещо наистина не е наред със съня ви?

Не можете да си обясните откъде идват всичките тези проблеми?


Има голяма вероятност да страдате от обструктивна сънна апнея. 

Как да се изследвате за сънна апнея и разберете дали страдате от това сериозно заболяване?


Изследването за сънна апнея се нарича полисомнография. Полисомнографияте е основното изследване за сънна апнея, което дава директен отговор на въпроса дали страдате от Обструктивен тип апнея или не. 

Изследването се прави в болнична среда под надзора на специалисти по медицина на съня (сомнолози), които следят съня ви чрез специална апаратура по време на цялата нощ. 


Полисомнографията е едно от най-сложните изследвания в медицината. Протича под видеонаблюдение и проследява мозъчната дейност, движенията на очите, мускулния тонус, сърдечната дейност, дихателните усилия, дихателния поток и кислорода в кръвта на пациента


Полисомнографията предоставя най-пълна и прецизна оценка на количество и качество на съня на изследвания пациент. Изследването позволява да се установят почти всички болести на съня. За това и полисомнографията се приема за „златен стандарт” в сомнологията.


Къде се провежда полисомнографски изследвания в София

Един от водещите центрове за полисомнография в София е МЦ Инспиро, където можете да се запишете както за консултация със сомнолог, така и за назначаване на изследване за сънна апнея в удобен за вас час.

Двамата със сомнологът ше решите как и кога ще проведете изследването и как трябва да се подготвите преди него.
 

За връзка със специалист сомнолог

Медицински център INSPIRO
0878 67 98 98
mc@inspiro-bg.com
ул. Петър Протич 4, София